Petorica uhapšenih zbog izazivanje nacionalne mržnje u Temerinu

Incidente su pravili pripadnici ekstremističkog Omladinskog pokreta 64 županije, a policija je u stanu jednog od njih pronašla i automatsku pušku

22. okt 2012

Novosadska policija uhapsila je sedmoricu madića iz Temerina, Bečeja i Ade osumnjičenih da su 21. oktobra u Temerinu izazivali nacionalnu mržnju i netrpeljivost, potvrila je danas policija.

Kako sa navodi, oni se terete da su ušli u jedan ugostiteljski objekat u Temerinu i tamo otpozdravljali nacističkim pozdravom „Zig hajl“, gurajući pritom goste lokala koje su psovali i vređali na nacionalnoj osnovi.

Policija je zbog toga sinoć uhapsila Atilu O. (23), Roberta O. (20) i Čongora K. (19) iz Temerina, Norberta K. (33) i Kornela K. (21) iz Bečeja i Tomasa Š. (18) i Floriana A. (18) iz Ade.

Policija je navela da su mladići imali obeležja Pokreta „64 županije“ na odeći, a sumnjiče se da su po izlasku iz kafane nasrnuli na Temerince Denisa R. (23) i Mirka B. (23) i naneli im lake telesne povrede.

Policija je u stanu koji koristi Robert O. pronašla automatsku pušku i različite delove za ovu vrstu oružja, vazdušnu pušku, startni pištolj, deset komada municije, mačetu i propagandni materijal Pokreta „64 županije“.

Protiv njega će biti podneta krivična prijava i zbog nedozvoljenog držanja oružja i eksplozivnih materija.

Svoj sedmorici osumnjičenih određena je mera zadržavanja do 48 sati i oni će biti privedeni na saslušanje istražnom sudiji Višeg suda u Novom Sadu.

LSV: Zabraniti Pokret 64 županije

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) zatražila je zabranu mađarskog ekstremističkog Omladinskog pokreta 64 županije.

„LSV se jednako bori protiv svakog fašizma, bez obzira na njegov nacionalni predznak.
Očekujemo da, kao što je to bio slučaj sa Obrazom i Nacionalnim strojem, i Pokret 64 županije bude zabranjen“, navodi se u saopštenju za javnost temerinskog odbora te stranke.

LSV je kritikovala i medije zbog netačnih navoda da su mladi Mađari u Temerionu u velikom broju sledbenici ekstremističkog Pokreta 64 županije i navela da to nije tačno.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga