Mediji: Djecu u školama Hrvatske i Srbije uče mržnji

Njemačka novinska agencija DPA nedavno je obradila temu mržnje između Hrvatske i Srbije, a u tekstu se navodi kako o…

02. jan 2018

Njemačka novinska agencija DPA nedavno je obradila temu mržnje između Hrvatske i Srbije, a u tekstu se navodi kako obje države tome uče djecu čak i u školama, prenosi Fena.

„Čak i nakon 25 godina od raspada Jugoslavije, rat se ne može zaboraviti. Umjesto toga, učenici u Hrvatskoj i Srbiji uče jednostranu i nehistorijsku verziju prošlosti“, navodi se u tekstu.

Ističe se kako se kroz dva udžbenika historije u obje zemlje „djeca indoktriniraju“ i huškaju protiv susjednih država, a svijet je prikazan crno-bijelo, bez „sivih nijansi“.

Natopljeni netolerancijom i mržnjom

Agencija prenosi riječi historičara Aleksandra Miletića, koji sumira udžbenike obje strane u nekoliko riječi: „natopljeni netolerancijom i mržnjom“.

Učenici u Hrvatskoj tako uče kako je samostalnost njihove države reakcija na „dugu supremaciju Srba“, dok srbijanski učenici uče kako je Srbiju i Srbe ugrožavao „fašistički hrvatski nacionalizam“ i kako su se Srbi morali braniti da ne bi bili ubijeni.

„Također, Srbija, koja je u udžbenicima prikazana kao model za demokratiju, vidi sebe kao žrtvu svjetske zavjere, pa se navodi kako ono što nije urađeno pomoću fašističke Hrvatske u Drugom svjetskom ratu pokušava završiti euro-američka demokratija“, ističe njemačka agencija.

Nadalje, navodi se kako se za zavjeru optužuju obavještajne agencije Njemačke i SAD-a, BND i CIA, no kako se potpuno ignorira činjenica da se „dva susjeda, ustvari, najviše trude da prodube svoje probleme“.

„Obje strane rehabilitiraju svoje ljude i podižu spomenike onima koji stvaraju razdor“, navodi se.

Žrtve niko ni ne spominje

Njemačka agencija piše kako postoji niz neriješenih pitanja, ali kako niko ne želi govoriti o njima, niti o kompenzaciji za ono što se dogodilo u ratovima.

„Odnosi Srbije i Hrvatske ne mogu se porediti s onima između Njemačke i Francuske nakon Drugog svjetskog rata, jer ovdje nije načinjen nijedan korak da se govori o žrtvama i traumama. Zato se ne može očekivati da će postojati uvjeti o saradnji“, citira se hrvatski sedmični list Globus.

Tekst se zaključuje izjavom hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović: „Još će mnogo vode poteći Dunavom prije nego što mi postanemo prijatelji.“

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga