Mediji: Dečak napadnut u autobusu na etničkoj osnovi

Dečak je ispričao da ga je u autobusu napao jedan čovek i da ga je vređao zato što je Mađar

08. okt 2013

Jedan šesnaestogodišnji dečak iz Temerina napadnut je u prigradskom autobusu na putu između Novog Sada i Temerina, a on i njegova majka tvrde da je napad bio etnički motivisan, preneo je portal Vojvodina danas (Vajdasag Ma – www.vajma.info).

Dečak je za taj portal ispričao da ga je u autobusu napao jedan čovek i da ga je vređao zato što je Mađar, uz grube uvrede na račun svih Mađara, nakon čega ga je udario i u lice „šest-sedam puta“.

Građani u autobusu obavestili su policiju, ali je napadač pobegao pre nego što su policija i majka dečaka stigli na lice mesta.

„Sada se to desilo mom detetu, a sutra se to može desiti nekom drugom detetu“, kazala je majka i zatražila da napadač brzo bude pronađen i adekvatno kažnjen.

Ona je najavila da će od Pokrajinskog ombudsmana tražiti nadzor postupka.

Vlada Vojvodine traži istragu zbog napada na dečaka

Vlada Vojvodine zatražila je danas od nadležnih institucija da sprovedu hitnu istragu povodom navoda da je šesnaestogodišnji dečak napadnut u prigradskom autobusu Novi Sad-Temerin zbog svoje etničke pripadnosti.

Vlada Vojvodine zatražila je od nadležnih da razjasne sve okolnosti i da utvrde da li je napad na dečaka bio etnički motivisan.

„Atmosfera netrpeljivosti, nasilništva i nepoštovanja ne sme se tolerisati i ne sme se relativizovati, a svako nepoštovanje zakona mora biti oštro kažnjeno“, navodi se u saopštenju za javnost Vlade Vojvodine.

Pokrajinska vlada oštro je osudila i „očiti bezbednosni haos“ i atmosferu nesigurnosti u Novom Sadu u poslednjih godinu dana.

LSV: Hitno pronaći napadača na dečaka

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) pozvala je danas policiju i sve nadležne organe da hitno pronađu napadača koji je napao šesnaestogodišnjeg dečaka u gradskom autobusu zato što je govorio na mađarskom jeziku.

Jedan šesnaestogodišnji dečak iz Temerina napadnut je u prigradskom autobusu na putu između Novog Sada i Temerina, kada ga je jedan čovek vređao zato što je Mađar, uz grube uvrede na račun svih Mađara, nakon čega ga je udario i u lice „šest-sedam puta“.

U saopštenju LSV se navodi da je “izuzetno važno” da se što pre i jasno utvrdi šta se tačno dogodilo, te da lSV zahteva da napadač bude najstrožije kažnjen ako se dokaže da je napad zaista etnički motivisan.

“Ovaj incident je naročito osetljiv u Temerinu u kojem često dolazi do ovakvih varnica. Krajnje je vreme da se jednom otkriju i rasvetle svi razlozi zašto je to tako i kako sme ikome da pada na pamet da ih izaziva u multinacionalnoj Vojvodini”, dodaje se u saopštenju LSV.

(Autonomija/Vajdasag Ma) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga