Mediji: Član DUI rušio spomenik u Skoplju

Makedonska TV Alsat-M objavila snimak predsjednika ogranka stranke DUI kako udara maljem u spomenik caru Dušanu

09. dec 2013

Privatna makedonska televizija Alsat -M, koja emitira program na albanskom jeziku, objavila je video uništavanja spomenika caru Dušanu u centru Skoplja u noći s petka na subotu.

Na snimku se vidi kako predsjednik ogranka albanske vladajuće partije Demokratska unija za intergraciju (DUI) u skopskoj općini Čair, Beqir Asani, maljem udara u spomenik.

Pored njega, u oštećivanju spomenika učestvovalo je još nekoliko osoba.

Funkcioneri iz albanske DUI, za Al Jazeeru nisu htjeli da komentiraju slučaj.

Iz policije kažu da još rade na rješavanju incidenta i da nemaju konkretnih lica protiv kojih su podnesene prijave.

Policajci i dalje osiguravaju most Oko, gdje je postavljen spomenik, zajedno sa još desetak spomenika ličnosti iz vremena antičke i srednjovjekovne historije Makedonije.

Pokušaj rušenja

Grupa od dvadesetak građana pokušala je u noći s petka na subotu srušiti spomenik caru Dušanu u centru Skoplja, koji su uspjeli znatno oštetiti.

Oštećen je dio mermerne ploče na kojoj stoji spomenik, a statua cara Dušana ostala je bez žezla i krsta u rukama.

U subotu u podne dvadesetak građana održalo je protest ispred spomenika. Tridesetak policajaca bilo je prisutno na mjestu protesta.

Afrim Gashi, koji je preko društvenih mreža organizirao protest, rekao je da učesnici subotnjeg skupa nisu namjeravali oštetiti ili srušiti spomenik, već ga prekriti crnim prekrivačem, nazvavši izgradnju spomenika nelegalnom.

Zvanično je u Skoplju potvrđeno da iza podizanja statue cara Dušana, postavljene u društvu 30-tak skulptura drugih historijskih ličnosti, ne stoji resorno Ministarstvo kulture, prenose beogradski mediji.

Iz skopske općine Centar je istovremeno potvrđeno da ne postoji odobrenje ni sada, ni iz perioda prethodne vlasti, niti plansko pokriće za podizanje skulpture cara Dušana, kao ni Josipa Broza Tita ispred gimnazije u centru grada.

Jedan od najvećih srpskih vladara, car Dušan, krunisan je u Skoplju 1346. godine.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga