Mediji: Briselu se ne sviđa srpsko jahanje na dva konja

Njemački list Tagesspiegel navodi kako Srbija balansira između istoka i zapada, a niko više ne spominje 2025. kao ciljnu za ulazak u EU

15. sep 2019

Srbija ne samo politički već i ekonomski pokušava balansirati na žici između istoka i zapada, ali to ne nailazi na oduševljenje Bruxellesa, piše nemački list Tagesspiegel, kako prenosi u subotu Deutsche Welle (DW).

„Srbija ne samo politički već i ekonomski pokušava balansira na žici između istoka i zapada… Međutim srpsko artističko jahanje na dva konja nikako ne nailazi na oduševljenje u Bruxellesu“, navodi njemački list.

Tagesspiegel dodaje da su „izaslanici u Bruxellesu poput Davida McAllistera, izvjestitelja Europskog parlamenta za Srbiju, podsjetili da danom ulaska u EU Srbija mora napustiti druge sporazume poput dogovora s Euroazijskom unijom“, prenosi Beta.

„Još je jasniji bio šef slovačke diplomacije Miroslav Lajčak, koji je rekao da ovaj korak ne doprinosi putu u EU“, naveo je list.

Sporazum s Evroazijskom ekonomskom unijom i Kosovo

DW podsjeća da bi Srbija uskoro mogla postići sporazum s Euroazijskom ekonomskom unijom.

Nada Srbije je da će 99,5 posto svojih proizvoda moći plasirati bez carina na tržište od 182 milijuna ljudi koje čine Rusija, Bjelorusija, Armenija, Kazakhstan i Kirgistan.

„Službeno su sveprisutni predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i njegova nacionalističko-populistička Vlada privrženi približavanju EU“, piše Tagesspiegel.

„Ali jedan od razloga što Beograd i otvoreno euroskeptični provladin tisak traže bliskost s Rusijom, ali i Pekingom, jest diplomatska zaštita Moskve u trajnoj borbi za Kosovo koje Srbija ne priznaje“, naveo je list.

Berlinski list je ocijenio da se „Srbija dosta mučno probija kroz pristupni maraton. Sada više nitko ni u Bruxellesu ni u Beogradu ne govori o 2025. godini kao ciljnom terminu za ulazak u EU“.

Trgovinska razmjena sa zemljama EU-a daleko veća

„Čak se i srpski ekonomisti pitaju jesu li navodne prednosti ulaska u Euroazijsku uniju veće od političke štete u odnosima s EU-om. Jer iako Srbija već sada ima sporazume o slobodnoj trgovini s Rusijom, Bjelorusijom i Kazakhstanom za 95 posto svojih izvoznih proizvoda, vanjska trgovina s istočnim partnerima ostaje skromna“, dodao je Tagesspiegel.

Trgovinska razmjena sa zemljama EU-a čini 63,2 posto srpske razmjene, dok s pet zemalja Euroazijske unije taj postotak iznosi tek 7,5 posto.

„Još uvijek Srbija izvozi prilično više svojih dobara u susjednu Bosnu i Hercegovinu (7,4 posto), nego u često mistificiranu bratsku Rusiju (5,2 posto)“, dodao je njemački list Tagesspiegel.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Hleba i igara
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga