Matić: RTS i RTV nemaju ulogu javnog servisa

U izveštavanju RTV nacionalni nivo je imao prioritet, dok je pokrajinska vlada dobila na publicitetu posle izbora

14. dec 2016

Centralnim informativnim emisijama javnih servisa u Srbiji u prvoj polovini godine dominirale su političke teme i predstavnici izvršne vlasti, a Radio-televizija Srbije je nekritički i pasivno izveštavala o aktivnostima premijera Aleksandra Vučića, rečeno je danas na predstavljanju rezultata monitoringa rada javnih servisa.

„Javni servis nije ispunio svoju ulogu. On nije omogućio razmenu mišljenja između predstavnika vlasti i građana. Nije bilo dovoljne raznovrsnosti subjekata sa stanovišta njihovih socijalnih pozicija i uloga i nije se mogao obezbediti pluralizam mišljenja, a građani su veoma neadekvatno zastupljeni“, rekla je Jovanka Matić iz Instituta društvenih nauka.

Ona je rekla da su u prvoj polovini ove godine, za razliku od ranijih godina kada je prva tema bila ekonomija, dnevnicima Radio-televizije Srbije (RTS) i Radio-televizije Vojvodine (RTV) dominirale političke teme sa udelom od 21 odsto u prilozima.

Pored predizborne kampanje, najzastupljenije su bile aktivnosti predsednika Srbije Tomislava Nikolića i posebno aktivnosti premijera Srbije Aleksandra Vučića, rekla je Matićeva.

„U tretmanu predsednika Vlade, RTS se nije pokazao kao javni servis. On je ovde iskazao jedan stari udvorički način ponašanja državne televizije“, rekla je Matićeva i dodala da se RTS ponašao „kao tipični glas države koji je na potpuno nekritičan način i pasivno“ pokrivao aktivnosti premijera.

Matićeva je rekla da su prilozi o aktivnostima premijera bili znatno duži od standardnih i navela da je u 24 analizirana dnevnika RTS-a sedam priloga o aktivnostima premijera bilo duže od pet minuta, da je najduži bio 6,30 minuta, a da prilozi u proseku traju minut i 24 sekundi.

Ona je rekla da se izveštavanje o aktivnostima premijera svodilo na prenošenje njegovih govora i ocenila da je Dnevnik RTS-a omogućio Vučiću da državni marketing koristi za promociju partije na vlasti i svoje vlade.

„Nekritički odnos prema vlastima tokom predizborne kampanje je tradicionalan odnos još iz vremena kada smo imali državnu televiziju i mi za 25 godina političkog pluralizma nismo uspeli da nađemo način da se to onemogući“, rekla je Jovanka Matić.

U izveštavanju RTV nacionalni nivo je imao prioritet, ali se više na analitički način izveštavalo o izborima, dok je pokrajinska vlada dobila na publicitetu posle izbora, rekla je ona.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga