MaTerra – novo mesto za umetnike i kreativce u Novom Sadu

Politika mesta usmerena je i podržava teoriju i akciju apsolutnog otpora svakom sistemu koji živi (od) i profitira na mizoginiji, homofobiji, nacionalizmu, fašizmu.

01. juna 2013

Novi prostor za umetnike i kreativce “Matera mesto” (MaTerra), koji je nastao u više od 200 kvadrata zgrade nekada čuvenog kinematografskog preduzeća “Terra film” iz Novog Sada, biće zvanično otvoreno 1. juna koncertom zrenjaninskog benda “Tri mačke sto godina”.

“Matera mesto” nastalo je na inicijativu nekoliko aktivistkinja i umetnica iz Novog Sada. Prostor u Futoškoj ulici je po simboličnoj ceni iznajmljen od filmske kuće “Terra film” uz podršku švedskog donatora “Kvinna Till Kvinna”, koji su obezbedili pomoć za narednih devet meseci rada.

“Donatorke ni na jedan način ne uslovljavaju koncept, ali je ideja da nakon devet meseci ‘Matera’ postane samoodrživo mesto, za šta je potreban zajednički rad u Novom Sadu”, navodi se na Fejsbuk (Facebook) profilu ovog novog kulturnog mesta.

“Matera” je fokusirana na socijalno komunikativnu umetnost sa idejom da stimuliše dijalog, konfrontaciju i filozofiju saradnje. Politika mesta usmerena je i podržava teoriju i akciju apsolutnog otpora svakom sistemu koji živi (od) i profitira na mizoginiji, homofobiji, nacionalizmu, fašizmu.

Ideja je da se svaki pedalj prostora iskoristi, kako bi postao Mesto za razmenu u individualnom i kolektivnom radu u kojem će se održavati različite vrste radionica, susreta, diskusija, muzičkih nastupa, filmskih projekcija, javnih snimanja, a postojaće i kafe.

”Na duže staze, planira se korišćenje jednog dela prostora za periodični boravak lokalnih ili nelokalnih umetnika kojima mat2je potreban prostor za rad. Jedna od ideja ovog prostora jeste otvaranje dijaloga između neafirmisanih i afirmisanih umetnika mimo institucionalnih pozicija”, piše u predstavljanju mesta.

Na svečanom otvaranju publika će moći da vidi sve prostorije “Matera” kluba, kao što su “Oh Oh” galerija sa izložbom fotografija Biljane Rakočević, stalna prodajno-izložbena soba “Rahela”, muzej vibratora „Kalisto“, kao i “Čitalište”, odnosno biblioteka koja još uvek nije opremljena u punom kapacitetu.

Biće predstavljena i “Soba velika” u kojoj će novosadski reditelj Želimir Žilnik ispričati istorijat “Terra filma”, uz projekciju inserata iz filmova koji su snimljeni u njegovoj produkciji, a najavljen je i Žilnikov novi film pod nazivom „Pirika na filmu“.

Aktivisti su najavili i prvi mesečni program kojim Matera počinje produkciju sopstvenih sadržaja. Među dešavanjima najavljenim za mesec jun su: mesečno poetsko veče, prodajna izložba primenjene umetnosti, žalbena bina – otvorena za razgovor i dokumentovanje svakodnevnih problema u gradu, rođendaonica za žene iznad 40, ljudi kuvaju za životinje – mesečni ručak za pse, filmski ciklusi, itd… Aktivisti su na svom Fejsbuk profilu pozvali sve koji imaju ideju za organizovanje bilo kakvih programa, da se jave i daju svoje predloge.

Inicijative i potreba za prostorima u kojima će se negovati alternativna kultura u Novom Sadu se javljaju sve češće, a jedan od najzapaženijih pokušaja je skvortiranje kasarne “Arčibald Rajs” početkom 2012. godine.

M. Leđenac (Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga