Masovno trovanje ptica u Novom Sadu

U Vojvodini se nastavlja sa ubijanjem strogo zaštićenih vrsta ptica

22. apr 2016

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije upozorilo je danas da se u Vojvodini nastavlja sa ubijanjem strogo zaštićenih vrsta ptica, a da uzrok najverovatnije leži u trovanju nakon prekomerne upotrebe pesticida koji su zabranjeni zakonom.

Kako se navodi u saopštenju, aktivisti ovog Društva dobijaju sve učestalije prijave i fotografije o pticama stradalim trovanjem širom Vojvodine na različitim lokacijama – Temerin, Apatin, severni Banat i drugo.

Među ubijenim jedinkama identifikovane su i strogo zaštićene vrste orao belorepan, mišar, eja močvarica i ždral, kao i druge zaštićene vrste.

„Verujemo da je prekomerna upotreba pesticida na obradivim površinama najverovatnije uzrokovala trovanje i smrt ptica“, upozorili su iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Oni su podsetili nadležne institucije da se na poljoprivrednom zemljištu u Vojvodini vrlo često koriste pesticidi koji su zakonom zabranjeni, poput furadana, dok se dozvoljeni pesticidi koriste suprotno propisima.

„Мamci sa cink folsfadom, koji se koriste za trovanje glodara, rasuti su po njivama, umesto da su zakopani. Primećeno je i prisustvo furadana na semenima ili životinjskim ostacima. Furadan je u Srbiji zakonom zabranjen za korišćene već tri godine, dok se u svetu već dugo ne koristi“, piše u saopštenju.

Dodaje se da prekomerna upotreba pesticida na obradivim površinama u Vojvodini dovodi do trovanja ptica, ali da indirektno potom ugrožava i čovekovo zdravlje.

„Navedeni otrovi ne mogu se lako ukloniti iz zemljišta na kojem uzgajamo biljke za ishranu. Iskustva drugih zemalja pokazuju da je biološka kontrola mnogo učinkovitija, jer mnoge ptice koje stradaju trovanjem, kao prirodnu hranu koriste upravo glodare. Kada bi smo smanjili upotrebu pesticida, omogućili bi da kroz prirodne lance ishrane broj štetočina na njivama bude sveden na minimum“, dodali su iz Društva.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Novi žeton, nova šansa
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga