Masovno slavlje nuklearne probe u Pjongjangu

Više od 100.000 ljudi na centralnom trgu pozdravilo 'nenadmašnu hrabrost' lidera Kim Jong-una

15. feb 2013

Više od 100.000 vojnika i civila proslavilo je u Pjongjangu uspješno izvođenje nove nuklearne probe, pozdravljajući „nenadmašnu hrabrost“ svog lidera Kim Jong-una, javili su državni mediji.

Skupu na Trgu Kim Il-sung u četvrtak su prisustvovali vrhovni partijski i vojni zvaničnici, kao i policajci i studenti, ali ne i mladi lider, navela je zvanična novinska agencija KCNA, prenosi AFP.

Niz govornika pohvalio je uspjeh treće nuklearne probe, koja je izazvala talas oštrih osuda u svijetu, a mnogi su zaprijetili „nemilosrdnim osvetničkim udarima“ ako Sjedinjene Američke Države budu tražile još oštrije sankcije protiv Sjeverne Koreje nakon izvođenja nove probe.

Odgovor na sankcije

Sjeverna Koreja optužuje SAD da predvodi inicijativu protiv nje u Vijeću sigurnosti UN-a, pišu agencije.

Prethodne nuklearne probe, zbog kojih je Sjevernoj Koreji uveden niz sankcija, izvedene su 2006. i 2009. godine, a posljednja je, sudeći po seizmičkim podacima, bila znatno jača.

Vlada ove azijske države ističe da je nova nuklearna proba direktan odgovor na sankcije koje su joj UN uvele nakon što je u decembru lansirao raketu dugog dometa.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Božanstvo
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga