Masovno bolovanje u Croatia Airlinesu

Dio letova otkazan, a dio se spaja, dok kompanija ne odbacuje mogućnost da se radi o reakciji na novi kolektivni ugovor

01. maj 2013

Iznenadni masovni odlazak na bolovanje kabinskog osoblja aviona Croatia Airlinesa izazvao je poremećaje u planiranom redu letenja, te je dio letova otkazan, a dio letova se spaja, izvijestio je glasnogovornik Croatia Airlinesa Goran Janušić.

Ističe kako je 39 stjuardesa i stjuarda, odnosno 20 posto operativno sposobnog kabinskog osoblja Croatia Airlinesa u posljednjih 36 sati prijavilo odlazak na bolovanje, te da je to jedinstven slučaj u historiji kompanije.

Uz prethodna bolovanja, kompanija u ovom trenutku ne može planirati ukupno 45 radnika kabinskog osoblja, odnosno ukupno 23 posto raspoloživih zaposlenika putničke kabine.

Reakcije na kolektivni ugovor

Zato će se provesti sveobuhvatna provjera, kako bi se utvrdili uzroci iznenadnih bolovanja u Croatia Airlinesu, a o svemu su obaviještene i nadležne institucije, kaže Janušić.

Croatia Airlines ne odbacuje mogućnost da je masovni odlazak stjuardesa i stjuarda na bolovanje reakcija Sindikata kabinskog osoblja zrakoplova (SKOZ) na uslove poslodavca u vezi s potpisivanjem novog kolektivnog ugovora, koji su prilagođeni programu restrukturiranja kompanije, a na koje Sindikat zasad ne pristaje.

U srijedu je dio letova Croatia Airlinesa otkazan, a dio letova se spaja.

Poremećaje u planiranom putovanju, koji su uzrokovani iznenadnim bolovanjem jedne petine ukupnog broja članova kabinskog osoblja, zasad osjeća blizu 350 putnika, kaže Janušić.

Do kraja dana mogu se očekivati i dodatni poremećaji u dijelu saobraćaja Croatia Airlinesa.

Glasnogovornik Croatia Airlinesa ističe da masovni i istovremeni odlazak kabinskog osoblja na bolovanje kompaniji uzrokuje velike štete.

Finansijske štete odnose se na troškove u vezi s reorganizacijom reda letenja, brizi o putnicima, najma aviona drugih aviokompanija, te dodatnih troškova pružateljima usluga.

Uprava Croatia Airlinesa izrazila je nadu da će se razgovori sa Sindikatom nastaviti, te da će se uskoro postići dogovor koji odgovara programu restrukturiranja, čime bi se, kaže Janušić, stvorili uslovi za nastavak poslovanja kompanije.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga