Marton: Zabraniti sve ekstremističke organizacije

"Neophodno je da sudski organi, na čelu sa Ustavnim sudom, zabrane sve desne ekstremne grupe, koje već godinama krše Ustav”

21. mar 2012

Predsednik Skupštine grada Zrenbjanina Aleksandar Marton založio se danas za zabranu svih fašističkih, rasističkih i neonacističkih grupacija u Srbiji.

„Neophodno je da sudski organi, na čelu sa Ustavnim sudom, zabrane sve desne ekstremne grupe, koje već godinama krše Ustav”, poručio je Marton u razgovoru sa zrenjaninskim srednjoškolcima, povodom Međunarodnog dana borbe protiv rasne diskriminacije.

Optužio je državne organe da „mlako” reaguju na pojavne oblike ekstremizama u društvu u Srbiji, zbpog čega šu i dalje prisutni incidenti na toj osnovi.

On je ocenio da i danas u dobroj meri dominira predrasuda da je važnije da se bude lojalan naciji ili nekoj grupi, nego da se bude „dobar čovek, bez obzira na ime ili prezime”.

Marton je đacima poručio da je edukacija veoma važan faktor u borbi protiv rasizma i šovinizma i apelovao na državne organe da u obrazovni sistem uvedu odgovarajuće sadržaje iz kojih će mladi ljudi moći da nauče šta je i koliko je opasan rasizam, fašizam i neonacizam.

Zamenica Zaštitnika građana zadužena za zaštitu prava deteta i ravnopravnost polova Irena Tapavički kazala je da svako dete mora biti upoznato kako sa svojim pravima, tako i sa obavezom da poštuje prava drugih.

„Svako dete ima pravo da bude jednako, bez obzira na boju kože, veroisposvest, nacionalnost, pol, ekonomski status, ali isto tako svako dere mora vrlo dobro da zna da je i sam u obavezi da poštuje ta prava kada se radi o drugima”, poručila je Tapavički.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Podešavanje
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga