Marton: Ustav da jednako poštuje sve građane

Sledeće godine će biti započet proces promene Ustava Srbije, koji će sve građane ove zemlje tretirati jednako

15. apr 2016

Pokrajinski poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Aleksandar Marton izjavio je danas da se ta stranka već 26 godina zalaže za poštovanje ljudskih i manjinskih prava jer želi da Vojvodina bude autonomna pokrajina svih njenih građana.

Marton je uoči sastanka kandidata LSV za republičke i pokrajinske poslanike i odbornike, a koji su pripadnici nacionalnih zajednica, izjavio da će sledeće godine biti započet proces promene Ustava Republike Srbije koji će sve građane ove zemlje tretirati jednako.

„Mi smo bili protiv Ustava iz 2006. godine i sada smatramo da je on veoma loš. Nije moderan i ne štiti interese pripadnika nacionalnih zajednica. Želimo da u Ustavu Republike Srbije jasno stoji da su sve građanke i građani Srbije ravnopravni, bez obzira na to da li dolaze iz većinskog ili manjinskog naroda. Želimo da se promene brojni prateći zakoni koji regulišu oblast službene upotrebe jezika, informisanja, obrazovanja i želimo da pokažemo da Republika Srbija zaista poštuje sve građanke i građane ove države“, rekao je Marton.

On je istakao da je ideja uvođenja jezika društvene sredine u osnovne škole u Vojvodini, na čemu LSV insistira već više godina, konačno prepoznata od strane Ministarstva prosvete.

Naglasio je i da je LSV godinama insistirala i na kvalitetnijim udžbenicima za školovanje pripadnika nacionalnih zajednica i njihovom pravovremenom izdavanju, što je nedavno i učinjeno potpisivanjem sporazuma između ministra prosvete i predstavnika nacionalnih saveta nacionalnih zajednica.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga