- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Marton: Umesto regionalnog razvoja imamo beogradizaciju 

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) upozorila je danas državne organe da hitno preduzmu mere koje bi omogućile decentralizaciju Srbije i jačanje regiona, ocenivši da je „minut do 12 u borbi za opstanak krajeva zemlje koji su izvan Beograda“.

„Procene demografa su da se svi regioni Srbije drastično prazne, a da jedino region glavnog grada beleži porast broja stanovnika. Nažalost, Vlada i ministarstvo nemaju nameru da ozbiljno rade na poslu decentralizacije i jačanja regiona“, navodi se u pisanoj izjavi funkcionera LSV Aleksandra Martona.

Marton je podsetio da LSV još čeka odgovor od ministra u Vladi Republike Srbije zaduženog za regionalni Milana Krkobabića na pitanje šta se konkretno radi da bi se u Srbiji obezbedio ravnomeran regionalni razvoj.

Dodaje da ministar Krkobabić već mesecima vodi snažnu marketinšku akciju, kojom pokušava da uveri javnost da će država početi da vodi računa o svim delovima zemlje, te da je nedavno izjavio i da su u toku pripreme za definisanje „prave politike ravnomernog razvoja Srbije kakva do sada nije postojala“.

LSV preporučuje da bi u tom pogledu ministar trebalo da analizira nivo regionalnog razvoja koji je postojao do dolaska Slobodana Miloševića na vlast, „i da nešto od iskustava iz tog vremena primeni i u svojim novim planovima“.

„Nažalost, jasno je da je po sredi ministrov marketing, koji za cilj ima skretanje pažnje javnosti sa stroge centralizacije i beogradizacije zemlje. Sa jedne strane ministar, koji treba da vodi računa o svim regionima, obilazi opštine i gradove i obećava imaginarne projekte, a sa druge strane je beogradska stvarnost u kojoj se realizuju megalomanski i skupi projekti“, ocenio je Marton.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!