Marton: Tužilaštvo da reaguje na govor mržnje

Šešelj i Todorović raspirivali versku i nacionalnu mržnju

26. feb 2016

Poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Aleksandar Marton pozvao je republičko Tužilaštvo i Poverenicu za zaštitu ravnopravnosti da reaguju na izjave lidera Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislava Šešelja i Dragana Todorovića iz koalicije „Rodoljubi“, koje je ocenio kao raspirivanje verske i nacionalne mržnje.

Marton je objasnio da su ti političari u svojim televizijskim gostovanjima ove nedelje izjavili da ideja Velike Srbije još uvek živi i da su pozvali sve Srbe koji su se opredelili za katoličku ili muslimansku veroispovest da se vrate srpskim korenima. Prema njegovim rečima, Dragan Todorović je kazao da je naučno dokazano da su svi Hrvati nastali od Srba i nazvao ih „konvertitima“.

„Šešelj i Todorović su prekršili Ustav Srbije i negirali prava manjina, odnosno prekršili zabranu diskriminacije. Prekršen je i Zakon o zabrani diskriminacije i zbog svega toga potrebno je da hitno reaguju Tužilaštvo i Poverenica“, kazao je Marton za RTV.

On je ocenio da su Šešelj i Todorović političari koji više od dve decenije pozivaju na mržnju prema manjinama i da za to nikada nisu odgovarali u Srbiji.

„Situacija je utoliko gora, jer sada imamo i narastajući ekstremizam i u Hrvatskoj, tako da se sada sprski i hrvatski nacionalizam hrane međusobno“, rekao je Marton.

Prema njegovim rečima, takva retorika nije samo deo predizbornog folklora, a dokaz za to su i vandalizmi nad automobilima sa hrvatskim registarskim oznakama u Srbiji, paljenje pekara čiji su vlasnici albanske nacionalnosti. On je podsetio i na zločine nad vojvođanskim Hrvatima.

„Uostalom, svi znamo da se upravo Šešelju sudi u Hagu zbog toga“, dodao je poslanik LSV u vojvođanskoj skupštini.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga