Marton: Stajićevo i Begejci u nadležnosti predsednika država

Povodom 20. godišnjice pada Vukovara, Žene u crnom obratile su se zrenjaninskoj lokalnoj samoupravi sa inicijativom da se u Stajićevu i Begejcima postave spomen-ploče.

20. nov 2011

Predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton izjavio je da postavljanje spomen-ploča u selima Stajićevo i Begejci, na mestima gde su pre 20 godina bili sabirni centri za Hrvate nije u nadležnosti lokalne samouprave. Marton je za novosadski Mađar so (Magyar Szo) rekao da ta odluka zavisi i od sporazuma predsednika Srbije i Hrvatske, Borisa Tadića i Ive Josipovića.

Povodom 20. godišnjice pada Vukovara, nevladina organizacija Žene u crnom obratila se zrenjaninskoj lokalnoj samoupravi sa inicijativom da se u Stajićevu i Begejcima, na zgradama tamošnjeg poljoprivrednog dobra i lovačkog doma, postave spomen-ploče.

Prema procenama, krajem 1991. i početkom 1992. godine na tim mestima je bilo zatočeno više od 2.500 hrvatskih zarobljenika. Prema tvrdnjama iz Hrvatske, ti sabirni centri su u stvari predstavljali logore u pravom smislu reči, sa bodljikavom žicom, zlostavljanjem zatočenika i navodnim ubistvima. Srpske veteranske organizacije i nacionalno orijentisane stranke tvrde da su to bili „sabirni logori”.

(Mađar so)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga