Marton: Sramotno zanemarivanje antifašizma

"Zaboravljajući slavne dane antifašističke borbe, otvaramo prostor za desne ekstremiste"

06. jula 2019

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) saopštila je danas da je nedopustivo zanemarivanje važnih dana iz perioda antifašističke borbe, navodeći da se i ove godine gotovo u potpunosti zaboravilo na Dan borca, kao i Dan ustanka.

“Javni prostor je prepun revizionizma i veličanje kolaboracionista iz Drugog svetskog rata. Narodnooslobodilačka borba se sve češće karakteriše kao antisrpska, dok se Milan Nedić, Draža Mihajlović i Dimitrije Ljotić prikazuju kao dobronamerne i unesrećene figure”, ukazao je potparol LSV Aleksandar Marton u saopštenju za javnost.

On je podsetio da je nedavno ranjen momak u Nišu zbog toga što je nosio majicu sa antifašističkim natpisom., te da je na protestnom skupu povodom tog nemilog događaja grupa desnih ekstrmista vređala učesnike protesta, uzvikujući neprimerene parole i koristeći nacistički pozdrav uzdignutom rukom.

“LSV je zabrinuta zbog ovih tendencija u našem društvu i apeluje na razum. Zaboravljajući slavne dane antifašističke borbe, otvaramo prostor za desne ekstremiste. Milioni žrtava nacističkog i fašistočkog ludila u Drugom svetskom ratu dovoljna su opomena”, upozorio je Marton.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga