Marton: Skandalozna relativizacija domaćih fašista u Školi na daljinu

"Da li to što je nastavnik predavao u 'Školi na daljinu' zaista piše i u udžbeniku istorije za osmi razred"

24. mar 2020

Portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton oštro je danas kritikovao lekciju koja je održana preko televizie učenicima osmog razreda osnovnih škola, a u kojoj je kvisling iz Drugog svetskog rata Milan Nedić predstavljen kao „čuveni general i poznati heroj“ i ocenio da je reč o „skandaloznoj relativizaciji domaćih fašista“.

„Lekcija o početku Drugog svetskog rata koja je emitovana u okviru ’Škole na daljinu’ je skandalozna. Potpuna relativizacija domaćih fašista“, napisao je Marton na Tviteru.

On je upitao da li to što je nastavnik predavao u „Školi na daljinu“ zaista piše i u udžbeniku istorije za osmi razred i postavio pitanje predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić da li će nadležni na to reagovati.

Nastavnik je u toj lekciji naveo da je „najvažnija osoba koja se nalazila na teritoriji Srbije Milan Nedić, čuveni general iz Prvog svetskog rata, veoma poznati heroj i veoma bitna nacionalna figura“.

„U toku cele svoje vladavine trudiće se i nagovaraće narod da se ne dižu protiv okupatora jer zbog teških zverstava koje je okupator činio, pogotovo zbog Hitlerove čuvene naredbe da se za svakog ubijenog nemačkog vojnika strelja 100 a za svakog ranjenog nemačkog vojnika 50 talaca – bez obzira na pol, starost, veroispovest ili grupu – mislivši da je to čisto gubljenje srpskog nacionalnog tela. Sem toga, u toku rata spasiće 400.000 izbeglica iz Slovenije i Hrvatske, koji će doći na teritoriju Srbije“, ispričao je taj nastavnik.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga