Marton: Ne gasiti nastavu na manjinskom jeziku

Gašenje nastave znači i početak nestanka pripadnika nacionalnih manjina u Vojvodini?

17. avg 2015

Poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) u Skupštini Vojvodine Aleksandar Marton upozorio je na opasnost od gašenja nastave na manjinskim jezicima u Srbiji, te ocenio da rasprava o Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja pokazuje da se nije dovoljno odmaklo u promenama svesti vlada u Beogradu.

Marton je u izjavi za RTV istakao da, ako se tom pitanju ne priđe ozbiljno, broj mladih koji odlaze na školovanje u matične zemlje će se povećati, a umesto dosadašnjeg odlaska na studije, to bi uskoro moglo obuhvatiti i srednje škole, pa i osnovne.

„Ako ne budu imali uverenje da će se njihovo dete kvalitetno školovati na svom maternjem jeziku u Srbiji, roditelji će decu slati u Mađarsku, Slovačku, Rumuniju ili Hrvatsku da se tamo bolje školuju“, kazao je vojvođanski poslanik LSV.

Marton je podsetio da se ministar Srđan Verbić tek nedavno sastao sa Koordinacijom nacionalnih saveta u Srbiji, iako je do tog susreta trebalo da dođe mnogo ranije.

„U tom slučaju bili bi izbegnuti neki od postojećih problema, pre svega oni koji se tiču dvojezične nastave. Očekujem da ministarstvo smogne snage, prizna greške u ovom segmentu zakona i pokuša da popravi predloženo rešenje jer ta dvojezičnost zapravo ne znači ono što vlast u Beogradu misli da znači. Time bi se istovremeno sprečilo gašenje nastave na manjinskom jeziku u punom kapacitetu“, naveo je on.

Poslanik LSV u vojvođanskoj skupštini je kazao i da se boji da gašenje nastave znači i početak nestanka pripadnika nacionalnih manjina u Vojvodini. On je dodao i da su aktuelna i prethodne vlade Srbije morale da se ugledaju na Pokrajinsku vladu, koja ima više iskustva, ali i da pitaju predstavnike nacionalnih zajednica za najbolje rešenje.

„Sve ovo bi bilo kršenje zakonodavstva i Ustava Srbije“, upozorio je Marton.

On je ocenio da su napravljeni i pomaci i kao primer naveo formiranje razreda za manje od 15 učenika i dozvoljen nastavak funkcionisanja manjih razreda, kojih u Vojvodini, prema njegovim rečima, sada ima i u većim sredinama.

(RTV)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga