Marton: Nacionalni saveti nisu politički poligoni

U nekim nacionalnim savetima postoji monopol samo jedne političke partije.

22. jul 2014

Nacionalni saveti ne smeju biti poligoni pojedinih političkih partija, nego tela u kojima će se na demokratski način donositi važne odluke, rekao je danas novinarima u Zrenjaninu poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) u Skupštini AP Vojvodine Aleksandar Marton.

Marton je istakao da se sledeći izbori za Nacionalne savete u Srbiji očekuju krajem oktobra i ocenio da oni moraju doprineti njihovoj daljoj demokratizaciji i omogućiti predstavljanje svih grupa u određenoj nacionalnoj zajednici.

Komentarišući politički uticaj na Nacionalne savete, Marton je upozorio da je u nekima od njih postojao monopol samo jedne političke partije.

„Na taj način je smanjena demokratičnost u donošenju političkih odluka važnih za nacionalne zajednice“, istakao je pokrajinski poslanik LSV.

Prema njegovim rečima stručna javnost je kritikovala „loš uticaj pojedinih nacionalnih saveta na rad informativnih kuća kojima su osnivači“.

„Svako mešanje politike u rad medija je nedopustivo i nadam se da će se to posle novembra ove godine ispraviti“, rekao je Marton.

On je ocenio da je izborni proces koji će uslediti prilika da se pojača pluralizam u radu saveta i predstave sve političke ideje, kao i sve grupe u okviru nacionalnih zajednica.

„Ovom prilikom pozivamo sve građanke i građane da iskoriste svoja zakonska prava, upišu se u poseban birački spisak i svojim glasom doprinesu demokratskom izbornom procesu u okviru svoje nacionalne zajednice“, rekao je Marton.

Funkcioner LSV je podsetio da Nacionalni saveti postoje u cilju ostvarivanja prava nacionalnih zajednica u oblasti kulture, informisanja, obrazovanja i službene upotrebe jezika i pisma.

„Poznato je da je u nesretnim devedesetim godinama kršenje ljudskih i manjiskih prava bila učestala pojava i da je postojao nizak stepen poštovanja standarda u ovoj oblasti. Demokratske promene su donele nova zakonska rešenja koja su omogućila poštovanje široke lepeze ljudskih i manjinskih prava“, dodao je Marton.

On je ocenio i da su prvi neposredni izbori za predstavnička tela nacionalnih zajednica, koji su održani pre četiri godine, bili veliki iskorak u pravcu jačanja demokratskih institucija u državi.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga