- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Marton (LSV): Zrenjanin primer posrtanja lokalnih samouprava

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) smatra da su krajnje neozbiljne tvrdnje Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave da će, nedavno usvojene, izmene Zakona o lokalnoj samoupravi doprineti boljem stanju u gradovima i opštinama.

Aleksandar Marton, odbornik LSV u Skupštini grada Zrenjanina ukazao je da su decenije centralizacije dovele do katastrofalnog stanja u sitemu lokalnih vlasti i da gradovi i opštine učestvuju sa, svega, devet odsto u ukupnim javnim finansijama Srbije, dok na zapadu Evrope učešće dostiže i 48 odsto.

Posrtanje lokalnih samouprava, naveo je, jasno se može videti i na primeru Zrenjanina, nekadašnjeg privrednog giganta danas je grad sa malim brojem zaposlenih i bez ikakvih investicionih aktivnosti.

„U Zrenjaninu je 1987. godine bilo zaposleno 50.000 radnika, a danas samo 30.000. Prosečne plate u Zrenjaninu su samo pre 30 godina bile 50 odsto više od republičkog proseka, a danas su pet odsto niže“, rekao je Marton.

On smatra da, umesto što se bave marketingom, vlasti moraju početi da poštuju Evropsku povelju o lokalnoj samoupravi Saveta Evrope, ratifikovanu 2007. godine, a da Srbiji treba nov Ustav, koji bi garantovao lokalnu samoupravu.

„Nastavi li se sadašnja praksa, male opštine će nestati, a one veće će postati poluprazne sredine“, rekao je Marton.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!