Marton (LSV): Zrenjanin nekada bio kao Ljubljana

Plandište, Žitište, Alibunar i Titel bili ispred pojedinih beogradskih opština, po većini ekonomskih pokazatelja

04. feb 2014

Liga socijaldemokrata Vojvodine podseća da se već dugi niz godina urušava sistem autonomije Vojvodine.Taj sistem je najlakše bilo narušiti uspostavljanjem stroge kontrole nad pokrajinskim tokovima finansija. Ovaj segment funkcionisanja vojvođanske vlasti je među prvima bio na udaru.

Bilo je potrebno Vojvodinu načiniti tromom i neefikasnom i nametnuti potrebu zavisnosti od beogradske vlasti.

Rezultat je više nego vidljiv. Od visoko razvijenog dela SFRJ i stopa svih ekonomskih pokazatelja daleko iznad državnog i republičkog proseka, stigli smo do nerazvijenog regiona u nerazvijenoj Srbiji.

Samo dobar finansijski okvir može doprineti jačanju privrednih aktivnosti u Autonomoj Pokrajini Vojvodini i sprečiti dalje urušavanje naših privrednih potencijala.

Centralizacija je devastirala zrenjaninsku privredu. Od visokorazvijene opštine, u rangu sa Mariborom i Ljubljanom, sa indeksom prosečne stope zaposlenosti 151, ili indeksom prosečne plate 152, stigli smo na nivo prosečnosti, u slabašnoj i posustaloj Srbiji.

Broj radnih mesta je u Zrenjaninu, za samo dvadesetak godina, sa 47.000 pao na 29.000.

Danas, dvadeset i pet godina od perioda u kojem je Vojvodina uživala visok stepen autonomije, deluje neverovatno da su na primer Plandište, Žitište, Alibunar i Titel bili ispred pojedinih beogradskih opština, po većini ekonomskih pokazatelja.

Ovi krajevi Vojvodine danas prednjače po nerazvijenosti.

Ali, potrebno je ponovo naglasiti, prvi pokazatelji su iz vremena pune autonomije Vojvodine, a drugi u ovom vremenu centralizacije.

Te brojeve, te dokaze kvaliteta života u autonomnoj Vojvodini, trebamo stalno ponavljati.

Da bi to danas makar i ličilo na ono juče, mi moramo da budemo glasniji. Nema drugog rešenja!

Aleksandar Marton
(pokrajinski poslanik LSV iz Zrenjanina)  

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga