Marton (LSV): Zašto Firer već devet i po godina izbegava suđenje

Njegova organizacija je verovatno i iza napada na kancelariju Inicijative mladih za ljudska prava

30. jan 2017

Potpredsednik Izvršnog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Aleksandar Marton upitao je danas kako je moguće da suđenje vođi zabranjene organizacije Nacionalni stroj Goran Davidović, koga su mediji nazivali “Firerom”, još uvek, ni nakon devet i po godina od napada na učesnike antifašističke šetnje u Novom Sadu, još uvek nije završeno.

Marton je u saopštenju za javnost naveo da “Fireru” devet i po godina ne može da se sudi, iako je “poznato da se nalazi u Trstu”.

On je zatražio od nadležnih državnih organa da pod hitno utvrde identitete osoba koje su lepile poruke mržnje na vrata kancelarije Inicijative mladih za ljudska prava u Beograd, jer postoje snimci sa sigurnosnih kamera.

“Ukoliko je zaista reč o osobama iz organizacije Nacionalni srpski front, za koju je utvrđeno da nastavlja sa propagiranjem ciljeva i ideja zabranjene fašističke organizacije Nacionalni stroj, neophodna je hitna reakcija kojom će država jasno pokazati da neće tolerisati delovanje fašista i huligana na ulicama”, kazao je Marton.

Prema njegovim rečima, činjenica da se ti ljudi nisu ni trudili da sakriju svoj identitet, ukazuje da oni i ne očekuju bilo kakvu reakciju nadležnih.

“Svako dalje tolerisanje delovanja fašista, njihovih pomagača i nastavljača njihovih ideja, može se shvatiti samo kao prećutna podrška. LSV to sigurno neće dopustiti”, poručio je Marton.

Insajder: Nacionalni srpski front lepio poruke na prostorije Inicijative mladih

Nekoliko pripadnika Nacionalnog srpskog fronta, ekstremne desničarske organizacije čiji je nezvanični vođa Goran Davidović Firer, nalazi se među osobama koje su u Beogradu oblepile prostorije Inicijative mladih porukama da su izdajnici, preneo je danas portal Insajder.net.

Taj portal objavio je video snimak sa sigurnosnih kamera, koji je dobio od Inicijative mladih za ljudska prava, na kome se jasno vide lica osoba koje su u petak ostavile poruke na vratima prostorija te nevladine organizacije.

Na snimku se vidi kako desetak osoba bez ikakvog skrivanja lica dolazi do vrata Inicijative i ostavlja džakove sa lažnim novčanicama, kao i nalepnice sa porukama „strani plaćenici“, preneo je portal.

Novinari Insajdera utvrdili su da se na snimku vidi nekoliko pripadnika Nacionalnog srpskog fronta, čiji je nezvanični vođa Goran Davidović Firer, nekadašnji lider zabranjene fašističke organizacije Nacionalni stroj.

Inicijativa mladih za ljudska prava saopštila je u subotu da su šestorica mladića izlepila poruke mržnje na vrata njihove kancelarije u Beogradu i da ih novi napad ne iznenađuje, jer je vlast poslala jasnu poruku da će „prebijanje njihovih aktivista“ na tribini u Beški proći nekažnjeno. Prema Inicijativi, „krupni mladići tukli i šutirali mladiće i devojke koji su zviždali zločincu Veselinu Šljivančaninu koji je govorio na tribini u Beški“.

Više opozicionih partija i nevladinih organizacija ocenilo je da je napad na kancelariju Inicijative direktna posledica delovanja i javnog govora premijera Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga