Marton (LSV): U Beogradu se gradi na svakom koraku, a sela i male opštine praktično nestaju

"Želimo da čujemo zašto se iz tekuće budžetske rezerve vlade već mesecima izdvajaju milioni evra za beogradski budžet”

15. sep 2019

Portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Aleksandar Marton pozvao je danas Vladu Srbije da prestane sa neozbiljnim pristupom rešavanju problema seoskih sredina i da, umesto što je formirala tim za spas sela, radi na prestanku centralizacije i “beogradizacije” Srbije.

“Tim za preporod sela predstavljen je gotovo uz fanfare, ali od juna meseca je javnost nije mogla da čuje za bilo kakvu njegovu aktivnost. Sem priča o tradiciji, ‘zdravom’ i ‘pravovernom’ selu, građani Srbije su uskraćeni za bilo kakvu novu ideju”, naveo je Marton u saopštenju za javnost.

Zahtevao je od Vlade Srbije da konačno progovori o “rigidnoj centralizaciji” zemlje koja “guši” sela i male opštine.

“Želimo da čujemo kako će se sprečiti odlazak građana naše zemlje. Za jedan popisni period Srbiju napusti preko 500.000 ljudi. To su Novi Sad, Sombor i Bor zajedno. Želimo da Vlada Srbije progovori o problemu gašenja seoskih škola. Želimo da vlada prestane da ćuti o sramotnoj beogradizaciji zemlje. Dok se u Beogradu gradi na svakom koraku, sela i male opštine, praktično nestaju. Želimo da čujemo zašto se iz tekuće budžetske rezerve vlade već mesecima izdvajaju milioni evra za beogradski budžet”, rekao je Marton.

Prema njegovim rečima, dok se jasno i glasno ne progovori o ovim temama, neće biti nikakvog spasa sela, već će stanje “bivati sve gore, sela sve praznija, a Srbija siromašnija”.

On je oštro kritikovao ministra za regionalni razvoj Milana Krkobabića, koji je na čelu Nacionalnog tima za preporod sela, i ocenio da u radu ministra Krkobabića “nema ni regiona ni razvoja, a jasno je da nema ni sela”.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Hleba i igara
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga