Marton (LSV): Reč decentralizacija nije upisana u rečnik beogradskih političara

"Decentralizacija je jedini način da se u Srbiji spase ono što živi van Beograda”

29. jula 2019

Portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Aleksandar Marton podsetio je danas da Srbija već 11 godina krši sopstveni ustav, jer još uvek nije donet zakon o finansiranju Vojvodine i optužio političare iz Beograda da ne pokazuju ni minimum spremnosti da se započne sa procesom decentralizacije države.

“Rezultati centralizacije u Srbiji su poražavajući. Rubni delovi zemlje se ubrzano prazne. Sela postaju salaši, a ona manja nestaju. Umesto da vlasti jačaju sve delove države, svedoci smo realizacije megalomanskih projekata u Beogradu, dok sa druge strane male opštine u Vojvodini, Šumadiji, niškom ili užičkom kraju ne mogu da reše osnovne probleme građana”, naveo je Marton u saopštenju za javnost.

Dodao je da je svestan da “reč decentralizacija nije upisana u rečnik beogradskih političara”, ali je poručio da LSV neće odustati od zalaganja za decentralizaciju “jer je to jedini način da se u Srbiji spase ono što živi van Beograda”.

On je naveo da je najnoviji primer snažne centralističke nedavna izmena Statuta grada Beograda, koje su potvrdile da namera vlasti nije bila da decentralizuju sistem vlasti, nego da ga još čvršće kontrolišu.

“I pored mnogobrojnih najava o finansijskom jačanju opština u Beogradu, već je rebalansom budžeta grada pokazano da nema promena u ponašanju prema nižim nivoima vlasti. Gradske opštine nisu dobile ni dinara više”, kazao je Marton.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga