Marton (LSV): Mizerno male kazne za neonaciste signal da se fašizam u Srbiji isplati

"Katastrofalne poruke mladim ljudima u Srbiji”

30. okt 2018

Portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Aleksandar Marton izjavio je danas da su “mizerno male” kazne koje je Viši sud u Novom Sadu prvostepeno izrekao neonacistima još jedna poruka desnim i ekstremistima i deklarisanim fašistima da se u Srbiji isplati sve što oni rade.

Marton je agenciji Beta rekao da je “tragično” što je presuda izrečena više od 11 godina nakon što se incident dogodio i podsetio da je ovo tek prvostepena presuda, što znači da taj slučaj još uvek nije zaključen.

“Podsećam, u pitanju je događaj u kojem su antifašistima bile razbijene glave i gde su im neonacisti najstrašnije pretili. To su katastrofalne poruke mladim ljudima u Srbiji”, kazao je Marton.

On je ocenio da će ova presuda dovesti do daljeg jačanja desnih ekstremista u Srbiji i podsetio da je nedavno ekstremistička Srpska desnica u centru Novog Sada nekažnjeno pozivala na “linč” jedne političke partije (LSV-a) i jednog udruženja novinara (Nezavisnog društva novinara Vojvodine).

“Nisam primetio reakciju vlasti i nekih opozicionih partija”, rekao je Marton.

On je dodao da je narastajući desni ekstremizam ozbiljna pretnja ne samo u Srbiji, već u celoj Evropi, ali se, za razliku od Srbije, ozbiljne države ozbiljno suprotstavljaju toj opasnosti.

“U Srbiji toga nema. Sama poruka da postupci protiv deklarisanih fašista traju ovoliko dugo predstavlja znak ohrabrenja upućen ekstremističkim pojedincima i grupama. Imamo Ustav i zakone, ali je očito da se ne primenjuju”, rekao je Marton.

(Autonomija/Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga