Marton (LSV): Mere su korektne, ali Srbiji treba novi izborni zakon i decentralizovan politički sistem

"Dijalogom nije postignut napredak u promenama izbornog sistema, koji je strogo centralizovan”

18. sep 2021

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) podržala je danas mere za unapređenje sprovođenja izbornog procesa predložene od strane posrednika Evropskog parlamenta tokom procesa međustranačkog dijaloga, ali je ocenila da je Srbiji potreban nov izborni zakon i moderan politički sistem, umesto sadašnjeg koji je “strogo centralizovan”.

“Predložene mere predstavljaju određeni napredak u pravcu kvalitetnijeg izbornog procesa. Ipak, jasno je da ovim dijalogom nije postignut nikakav napredak u pravcu promena izbornog sistema, koji je strogo centralizovan”, naveo je u saopštenju za javnost portparol LSV-a Aleksandar Marton.

On je ocenio da političke elite u Srbiji nisu spremne na kvalitetno uređivanje izbornog sistema, koji bi omogućio ravnopravnu zastupljenost svih građana Srbije u parlamentu.

“Korak koji je načinjen je veoma mali, ali je ipak korak napred. LSV će i u narednom periodu snažno insistirati na promenama izbornog sistema kojom bi Srbija bila organizovana u pet izbornih jedinica, kao i na modernizaciji celokupnog političkog sistema, što je preduslov napretka naše zemlje”, poručio je Marton.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Krečenje
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga