Marton (LSV): Desni ekstremizam u porastu, ćutanje države jako loše

Danas je Svetski dan borbe protiv fašizma i antisemitizma

09. nov 2019

Portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Aleksandar Marton pozvao je danas, povodom 9. novembra, Svetskog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma, državne organe da prestanu sa ćutanjem na aktivnosti grupa sa fašističkim i ekstremističkim idejama, koje su veoma prisutne u društvu u Srbiji.

“Nedopustivo je da Srbijom u 21. veku odjekuju pesme u kojima se poziva na sukobe i ubistva. Još je gore što se promocije revizionističkih knjiga, koje negiraju počinjene zločine, organizuju u objektima Vojske Srbije. Zašto nadležni organi ne postupaju po službenoj dužnosti i ne kažnjavaju pojedince i grupe koje otvoreno krše Ustav i zakone naše države?”, upitao je Marton u saopštenju za javnost

Prema njegovim rečima, država se mora uhvatiti u koštac sa ekstremno desnim grupama koje aktivno deluju u Srbiji.

“Na kraju krajeva, zašto u Narodnoj Skupštini Srbije i dalje sedi osuđeni ratni zločinac (lider radikala Vojislav Šešelj)? LSV to smatra sramotom državnih institucija”, naveo je Marton.

Podsetio je da se njegova stranka već dugo zalaže za donošenje zakona o Starom sajmištu i izrazio očekivanje da će se on uskoro naći u skupštinskoj proceduri.

“Mesto stradanja hiljada naših sugrađana jevrejske nacionalnosti mora postati mesto podsećanja na ideologiju mržnje, koja je u smrt odvela milione građana Evrope i sveta”, poručio je Marton.

LSV je na društvenim mrežama objavio i video praćen sledećim tekstom:

“Kao što fašizmu danas mogu biti izložene naše komšije ili ljudi u nekom drugom kraju zemlje, tako se sutra može dogoditi da mu bude izložen neko od nas.

To ne smemo da dopustimo ni sebi, ni svojoj deci, niti gradu i zemlji koji su podneli tolike žrtve u borbi protiv fašizma!”

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga