Marton (LSV): Decentralizuju Beograd, a zemlju guše centralizacijom

"Želimo državu u kojoj ne postoji samo jedan grad, koji je apsolutni centar"

02. dec 2018

Portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Aleksandar Marton ocenio je danas da nije dobro što se priča o decentralizaciji Srbije svela samo na najave povećanja ingerencija gradskih opština u Beogradu i dodao da je na sceni “rigidna centralizacija”, koja zanemaruje interese sredina izvan glavnog grada države.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio je izmene Zakona o glavnom gradu, koje bi, uz promene gradskog Statuta, dovele do osnaživanja ingerencija prigradskih opština glavnog grada.

“Svaki prilog decentralizaciji je dobar, ali smatramo da je nedopustivo da se ne govori i problemima ostalih lokalnih samouprava u našoj zemlji”, naveo je Marton u saopštenju za javnost.

Prema njegovim rečima, lokalne samouprave i Autonomna pokrajina Vojvodina učestvuju u ukupnim javnim finansijama Srbije sa svega devet odsto, dok sa druge strane u Nemačkoj, Danskoj, Finskoj “pa čak” i Hrvatskoj, taj procenat iznosi između 35 i 50 odsto.

“Na taj način se krši i Evropska povelja o lokalnoj samoupravi, koju je Srbija ratifikovala još pre 11 godina, a kao članica Saveta Evrope je obavezna da je u potpunosti sprovodi”, naveo je Marton.

Dodao je da se LSV zalaže za “ozbiljan proces ustavnih promena”, koje će za posledicu imati stvaranje kvalitetnog i decentralizovanog sistema vlasti.

“Bez novog ustava i pratećih zakona, ionako neefikasan politički sistem postajaće sve tromiji i nekvalitetniji. Želimo državu u kojoj su Beograd, Vojvodina, Šumadija, Niš, Sandžak te gradovi i opštine u tim regionima, ravnopravni. Želimo državu u kojoj ne postoji samo jedan grad, koji je apsolutni centar, nego efikasan, decentralizovani sistem sa mnogo više regionalnih i lokalnih centara”, poručio je Marton.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Hleba i igara
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga