Marton (LSV): Beogradizacija je najbezobrazniji oblik centralizacije Srbije

"Beograd nije jedini grad u zemlji”

21. apr 2019

Portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Aleksandar Marton saopštio je danas da ta stranka insistira na donošenju novog Ustava Srbije i zakona koji će omogućiti ravnomerni regionalni razvoj, kako bi se zaustavila pogubna centralizacija zemlje, a naročito “beogradizacija”.

“Vesti o poboljšanom kreditnom rejtingu Beograda čude, posebno kada se zna da je u poslednjih desetak meseci Vlada Srbije, iz svoje budžetske rezerve, glavnom gradu uplatila najmanje sedam miliona evra, ili više od 800 miliona dinara. Nažalost, i pored drastične razlike u kvalitetu života ostatka Srbije u odnosu na Beograd, državna vlast i dalje nesrazmerno pomaže centar naše države. Centralizacija guši Srbiju, a jedan od njenih najbezobraznijih izraza je beogradizacija”, naveo je Marton u saopštenju za javnost.

Američka agencija Mudi (Moody’s) objavila je da Beograd ima povećani kapacitet samofinansiranja, kao i poboljšanu poziciju likvidnosti.

“Ovakve vesti zasenjene su veoma lošim stanjem u ostalim krajevima zemlje. U svim regionima, izvan glavnog grada, beleži se drastična depopulacija. Sela su pusta, a slična sudbina zadesila je i mnoga gradska i opštinska središta”, naveo je Aleksandar Marton.

Dodao je da se u Beogradu sprovode brojni investicioni poduhvati, koji često koštaju više od godišnjih budžeta nekoliko opština zajedno, a poslednji primer je „beogradska gondola“, čija vrednost izgradnje dostiže ukupne godišnje iznose budžeta Žitišta, Plandišta i Nove Crnje.

“Pozivamo sve aktere na političkoj sceni Srbije da postignu konsenzus oko jednog pitanja, a to je da Beograd nije jedini grad u zemlji”, poručio je Marton.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga