Marton: Deli potkopava autonomiju Vojvodine

Lider LSV neće više polemisati sa"dilerima mađarskih državljanstava i nakupcima evropskih vrednosti

13. feb 2015

Poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) u Skupštini Vojvodine Aleksandar Marton izjavio je danas da je poslanik Evropskog parlamenta ispred vladajuće partije u Mađarskoj Fides i bivši vojvođanski sekretar za nacionalne manjine Andor Deli sluga nacionalista u Srbiji sa kojim je njegova ovdašnja stranka u koaliciji na svim mogućim nivoima i traži način da im proda vojvođansku autonomiju za još malo vlasti.

Marton je u pisanoj izjavio naveo da on odgovara na Delijeve optužbe na račun Nenada Čanka da usporava pomirenje Srba i Mađara, jer lider LSV neće više polemisati sa dilerima mađarskih državljanstava i nakupcima evropskih vrednosti.

„Najpre, LSV je postavila jedno jednostavno pitanje na koja nikada ni Andor Deli, niti njegova ovdašnja stranka SVM nisu odgovorili – da li će on kao poslanik u Evropskom parlamentu, ukoliko dođe do sukoba interesa između Republike Srbije i Republike Mađarske, glasati u korist Republike Srbije ili Republike Mađarske? U tom pitanju nema nikakve uvrede. Pitanje je sasvim logično s obzirom na to da je izabran na listi desničarske stranke Fides iz strane države“, istakao je vojvođanski poslanik LSV.

Marton je ocenio da to što Deli tvrdi za sebe da će se zalagati za ovdašnje interese, nije garancija da će tako i biti i da činjenica da izbegava direktan odgovor na postavljeno pitanje ukazuje na njegove moguće nečasne namere.

Prema Martonovim rečima, Deli i uzak krug iz Saveza vojvođanskih Mađara namerno previđaju sve što je Čanak devedesetih činio za vojvođanske Mađare. On je podsetio da je predsednik LSV, dok je bio na čelu Skupštine Vojvodine, prvi pokrenuo rad pokrajinskog Anketnog odbora za utvrđivanje istine o događajima u periodu od 1941 do 1948. godine.

„A to je, podsetiću ga, bio prvi korak ka pomirenju“, naveo je Marton.

On je podsetio da je Čanak prvi položio vence na spomenik nevinim mađarskim žrtvama u Vojvodini stradalim u posleratnom periodu i da je, zajedno sa Jožefom Kasom, osudio rušenje 77 spomenika na Katoličkom groblju u Novom Sadu 2003. godine.

Poslanik LSV u vojvođanskoj Skupštini je naveo da je Čanak bio taj koji je otišao u Čantavir i smirio situaciju 2004. godine, kada su tenzije dostigle maksimum i da je, kao predsednik Skupštine Vojvodine, pokrenuo razgovor u Čurugu, što je nastavio naredni predsednik te institucije Bojan Kostreš.

Čanak je, dodao je Marton, isticao i ističe da su vojvođanski Mađari pokazali istinski patriotizam kada su 1999.godine ostali ovde i pod bombama i kada je u prihvatne centre u Mađarskoj umesto desetina hiljada ljudi stiglo tek nekoliko stotina.

„Previđajući namerno sve to i sejući neistine, Andor Deli  potvrđuje da je sluga mađarskih desničara“, poručio je Marton.

Marton je zaključio da je izjava da lider LSV potkopava istorijsko pomirenje i dobru saradnju Srbije i Mađrske notorna laž i pokušaj opravdanja za poteze kojima se potkopava autonomija Vojvodine od onih kojima je centrala u Budimpešti ili Beogradu.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga