Martinović pozivanjem na poslanički imunitet izbegao pritužbu

Poverenica morala da obustavi postupak

22. sep 2015

Aleksandar Martinović, narodni poslanik, funkcioner SNS i predsednik Skupštine Rume, pozvao se na poslanički imunitet nakon što je nekoliko nevladinih organizacija i pojedinaca podnelo poverenici za zaštitu ravnopravnosti Brankici Janković pritužbu protiv njega zbog diskriminacije LGBT osoba, saznaje Danas. Zbog poslaničkog imuniteta, poverenica je obustavila postupak protiv Martinovića.

Martinović, koji je i predsednik skupštinskog Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo, tokom rasprave o izboru nove poverenice za zaštitu ravnopravnosti na sednici parlamenta održanoj 26. maja ove godine, rekao je da „iako LGBT osobe treba da imaju sva zakonom predviđena prava, on kao otac ne može da razume potrebu za javnim prikazivanjem drugačije seksualne orijentacije na Paradi ponosa, kao i da ta manifestacija provocira ljude koji su drugačijih ubeđenja i protiv je moralnih formi koje postoje u društvu i da ono što ne zabranjuje zakon zabranjuje stid“.

Nakon toga, nekoliko NVO, na čelu sa Komitetom pravnika za ljudska prava – Jukom i Organizacijom za ljudska lezbejska prava – Labris, podnelo je pritužbu Jankovićevoj u kojoj se, između ostalog, navodi da je Martinović ovakvim izjavama pokazao nerazumevanje za ljudska prava i ignorantski odnos prema jednoj od najugroženijih manjina u društvu, te da je izneo stavove koji su uznemirujući i ponižavajući i kojima se vređa dostojanstvo osoba istopolne seksualne orijentacije.

Međutim, Martinović je u svom izjašnjenju poverenici naveo da Ustav Srbije jemči svakom građaninu, pa i njemu, kao narodnom poslaniku, slobodu misli, savesti, uverenja i veroispovesti, kao i slobodu mišljenja i izražavanja… On je, potom, dodao da Ustav garantuje svakom narodnom poslaniku da ne može biti pozvan na krivičnu ili drugu odgovornost za izraženo mišljenje ili glasanje u vršenju svoje poslaničke funkcije. Nakon što se pozvao na poslanički imunitet,

yucomMartinović je istakao da u potpunosti stoji iza reči koje je izgovorio na toj sednici i da u njegovim izjavama nema ničeg što bi imalo diskriminatorni karakter. Martinović je, zatim, rekao da zapravo u pritužbi koja je protiv njega podneta ima elemenata diskriminacije i diskvalifikacije građana koji ne dele iste vrednosti kao podnosioci pritužbe, s obzirom na to da se u istoj navodi da u Srbiji postoji izuzetno negativna društvena percepcija osoba koje su istopolne seksualne orijentacije i visok nivo homofobije, te on smatra da „ove reči sadrže predrasude i duboko nerazumevanje i ignorantski odnos prema moralnim shvatanjima srpskog naroda, ali i ogromne većine drugih građana Srbije“. Iako je u svom zaključku poverenica ukazala na relevantne domaće i međunarodne propise u vezi sa zabranom diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije, Jankovićeva je obustavila postupak, jer se Martinović pozvao na poslanički imunitet na osnovu člana 103 Ustava Srbije.

„Poverenica smatra da svi društveni akteri moraju da pruže podršku i preduzmu sve mere u cilju uživanja svih prava koja su građanima i građankama Srbije garantovana, bez diskriminacije, kao i da preduzmu adekvatne mere protiv svih onih koji svojim postupcima krše antidiskriminacione propise“, ističe se u mišljenju poverenice.

Janković: Izmeniti skupštinski Poslovnik

„Narodni poslanici i poslanice moraju da budu svesni posebne odgovornosti i težine izgovorene reči, i neprihvatljivo je da iznose diskriminatorne, uvredljive i omalovažavajuće stavove. Njihova ustavna i zakonska dužnost je da poštuju zabranu diskriminacije i ravnopravnost svih građana i građanki Srbije“, navodi se u jučerašnjem saopštenju poverenice Brankice Janković.

Ovaj slučaj, kako se dalje dodaje, u kome je podneta pritužba protiv lica koje uživa poslanički imunitet, predstavljao je povod da se poverenica Janković, u skladu sa zakonskim ovlašćenjima, obrati predsednici Narodne Skupštine sa preporukom da se budućim izmenama Poslovnika skupštine Srbije i Kodeksa ponašanja narodnih poslanika obezbedi poštovanje načela zabrane diskriminacije i uvede disciplinska odgovornost za njegovo nepoštovanje. „Time bi se doprinelo suzbijanju diskriminacije i unapređenju ravnopravnosti, što je jedan od prioriteta države Srbije i čitavog našeg društva“, zaključuje poverenica.

(Danas)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga