Marš Besmrtnog partizanskog odreda u Zagrebu

"I danas kada slavimo, dužnost i obaveza nas koji smo ovde, a i Evrope, je da evociramo uspomenu na sve one koji su tu pobedu i slobodu izvojevali“

09. maj 2019

Nekoliko stotina učesnika povorke „Besmrtnog partizanskog odreda“ okupilo se na zagrebačkom Trgu žrtava fašizma, odakle su sa zastavama i fotografijama poginulih boraca Narodnooslobodilačke borbe (NOB) i najznačajnijih učesnika NOB, uključujući i Franju Tuđmana, krenuli na svečnost na Trgu Republike.

U ime organizatora predsednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista (SABA) Franjo Habulin rekao je uoči početka da se ovim „maršom obeležavaju Dan oslobođenja Zagreba, Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope’.

„Dana Evrope ne bi bilo da nije bilo ove prethodne borbe, konačne pobede i slobode. Međutim, i danas kada slavimo, dužnost i obaveza nas koji smo ovde, a i Evrope, je da evociramo uspomenu na sve one koji su tu pobedu i slobodu izvojevali“, rekao je on.

Treba se prisetiti onih koji su u toj borbi dali ono najvrednije, vlastiti život, rekao je Habulin.

Želimo im maršem odati počast i izraziti zahvalnost za to što su učinili, poručio je Habulin.

U povorku se uključio i ambasador Ruske Federacije Anvar Azimov. Na početku povorke istaknuti su veliki transparent s natpisom „Besmrtni partizanski odred“ i zastave Hrvatske, Grada Zagreba, Evropske unije i Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske (SABA). Učesnici povorke nose fotografije boraca NOB koji su poginuli u Drugom svetskom ratu i pevaju partizanske pesme, piše Jutarnji list.

(FoNet)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga