Marković: Mitropolija SPC duguje dva miliona evra Crnoj Gori za poreze i doprinose

Mitropolija je 62 službenika prijavila naknadno, pošto je Poreska uprava počela kontrolu

11. mar 2020

Predsednik Vlade Crne Gore Duško Marković kazao je da Mitropolija crnogorsko-primorska Srpske pravoslavne crkve (SPC) duguje crnogorskoj državi više od dva miliona evra za poreze i doprinose za 62 službenika.

On je kazao da je mitropolija 62 službenika prijavila naknadno, pošto je Poreska uprava počela kontrolu.

Upitan o danas započetom dijalogu Vlade i Mitropolije na ekspertskom nivou o Zakonu o slobodi veroispovesti, Marković je kazao da se Zakon mora primenjivati na sve i da mora biti jednak za sve.

„Nije to moja pozicija, to je ustavno odredjenje. Prema tome mi dijalog vodimo o onim pitanjima na koja nam Crkva ukazuje da su problematična, a ne o tome da li ćemo primenjivati zakon“, rekao je on.

Marković je izjavio da su „SPC i njene eparhije u Crnoj Gori do sada bile izvan zakona“ iz više razloga, a „nije ni čudo zbog čega ovako tvrdo brane svoju poziciju“, ali, ponovio je da se paralelno s dijalogom, Zakon „mora primenjivati na sve i dobro je da smo na tom putu“.

Sastanak ekspertskih timova vlade Crne Gore i Mitropolije crnogorsko-primorske i eparhija Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori održava se danas na poziv premijera Markovića u Vili „Gorica“ u Podgorici.

Na početku sastanka Vlada je na Tviteru objavila da je „posvećena dijalogu s Crkvom, na dobrobit svih gradjana Crne Gore“.

(Beta, Foto: Pixabay)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga