Marković Irineju: U Crnoj Gori ne može proći scenario verske i nacionalne zemlje

"Nad Crnom Gorom se povampiruju politike krvavih 90-tih godina prošlog veka"

07. mar 2020

Crnogorski premijer Duško Marković poručio je patrijarhu Srpske pravoslavne crkve Irineju da u današnjoj Crnoj Gori scenario verske i nacionalne zemlje ne može proći.

On je na sastanku sa Savetom mladih DPS Budva, reagujući na izjavu srpskog patrijarha Irineja da se plaši da ne dođe do fizičkih obračuna u Crnoj Gori, rekao da je Crna Gora sekularna, građanska i višenacionalna država i poručio da „ne čeprka po crnogorskim vrednostima i njenom potencijalu“.

Kako je objavljeno na Tviteru DPS-a, Marković je rekao da se nad Crnom Gorom „povampiruju politike krvavih 90-tih godina prošlog veka“.

„Zakon o slobodi veroispovesti bio je samo povod da se pokrene destrukcija protiv evropske i građanske Crne Gore“, ocenio je Marković.

On je poručio da Crnu Goru niko ne može uvući u sukobe i nestabilnost.

„I ovo pitanje, koje danas opterećuje mnoge građane i njihove porodice, rešićemo mirno i demokratski kao i svaki put do sada“, istakao je Marković.

Patrijarh Irinej izrazio je zabrinutost zbog, kako je rekao, mogućih fizičkih obračuna, „čak i prolivanja krvi“ u Crnoj Gori, navodeći da postoje indicije da bi se tako nešto moglo dogoditi.

Ministar unutrašnjih poslova Crne Gore odgovorio srpskom patrijarhu: Ne može doći do sukoba

Crnogorski ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić saopštio je danas da „ne postoje indicije“ da bi u Crnoj Gori moglo doći do sukoba i obračuna povodom usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovesti koji je izazvao masovne proteste u organizaciji Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori i tenzije u odnosima sa zvaničnim Beogradom.

„Sve informacije i saznanja kojima raspolažu nadležne državne institucije u Crnoj Gori ukazuju da, povodom usvojenog Zakona o slobodi veroispovesti, ne postoje indicije da bi moglo doći do sukoba i obračuna, a pogotovo krvoprolića kako je to saopštio patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej“, rekao je Nuhodžić crnogorskjoj agenciji MINA.

Nuhodžić je reagovao dan nakon što je srpski patrijarh Irinej izrazio zabrinutost zbog „mogućih fizičkih obračuna“, „čak i prolivanja krvi“ u Crnoj Gori, i naveo da postoje indicije da bi se tako nešto moglo dogoditi.

Irinej je to saopštio u intervjuu za portal Sabornik.

Crnogorski ministar unutrašnjih poslova, međutim navodi da dešavanje u vezi sa novim zakonom o slobodi veroispovesti pokazuju da je „crnogorsko društvo demokratski zrelo“ i da će „neslaganja u mišljenjima i stavovima, kao i sve izazove, rešavati na demokratski i civilizovan način, a ne podstičući nepoverenje.“

Nuhodžić je siguram da „građani neće podržati, a da državne institucije neće dozvoliti, bilo kome, ni iznutra, ni izvana, da pokuša da ugrozi mir i stabilnost u Crnoj Gori“.

Prema njegovim rečima, država Crna Gora će delovanjem institucija snažno i odlučno sprečiti svaki pokušaj nasilja, izazivanja nereda ili bilo kakvih sukoba.

Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori već dva meseca organizuje mirne, masovne proteste protiv zakona koji smatra „anticrkvenim i diskriminatorskim“ i protestima traži od Vlade Crne Gore da promeni ili povuče taj akt.

Nedavno su Vlada i SPC u Crnoj Gori počeli pregovore o aktu koji je za SPC „priprema otimanja“ imovine te crkve u Crnoj Gori.

(Beta, foto: Vlada Crne Gore)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga