Marković: Bilbordi o srpskom oslobađanju Budve su falsifikovanje istorije

"Znaćemo da odgovorimo na taj atak na državu"

25. apr 2018

Crnogorski premijer Duško Marković osudio je u srijedu postavljanje bilborda u Budvi, na kojima se veliča „oslobodilački ulazak srpske vojske na Mitrovdan 1918. godine“, ocjenivši da je to „falsifikovanje istorije“ i „atak na državu“.

„To je falsifikovanje istorije. Znaćemo da odgovorimo na taj atak na državu. Za sada svojim stavom, a kasnije možda i podnošenjem prijave“ – rekao je Marković novinarima u Podgorici.

Ministarstvo kulture Crne Gore saopštilo je da zbog bilborda, koje je postavila opoziciona vlast u Budvi, mogu biti podnijete krivične prijave.

„Najsvežijom propagandom na području Budve, prije svega, šalju se poruke koje nemaju bilo kakvo utemeljenje u istorijskoj faktografiji. Nesumnjivo je da se kroz pokušaj falsifikovanja istorije pokušava isprovocirati građanski koncept Crne Gore“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je poručilo da je „obmanjivanje putem oglašavanja“ krivično djelo, zbog čega će u slučaju da nadležni lokalni organi ne preduzmu ništa, ono pokrenuti utvrđivanje odgovornosti.

„Svi istorijski izvori nedvosmisleno ukazuju da je ‘oslobađanje Budve’, zapravo predstavljalo čin povlačenja austrougarske vojske sa Crnogorskog primorja, u čemu nije učestvovala armija ni jedne druge države“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo dodaje da su „srpske trupe ušle u Budvu tek po povlačenju austrougarskih“, te da nije moguće govoriti o oslobađanju u bilo kojoj formi.

S druge strane, opoziciona Nova srpska demokratija i Demokratski front (DF) „najoštrije“ su osudili saopštenje Ministarstva kulture, zbog „bestidnog korišćenja falsifikata i izvrtanja činjenica“, ocenivši da se Vlada „stidi predaka koji su 1918. godine oslobodili prostor Crne Gore i Boke Kotorske.“

„Nezabilježeno je da se Vlada jedne države protivi obilježavanju datuma koji slave oslobođenje od okupatora“, naveo je DF.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga