Marko Somborac: Vukosavljević hajkom hoće novi mandat

Filip David: Ohrabrivanje onih ekstremnih, terorističkih i fašistoidnih grupa spremnih na fizičke obračune, kojih je, svedoci smo, svakoga dana sve više – i

17. okt 2020

Saopštenje Ministarstva kulture i informisanja da izložba u Staroj kapetaniji „sa onako užasavajućim radovima“ nije smela da bude otvorena, je ohrabrivanje ekstremnih i fašistoidnih grupa, kao i pokušaj ministra Vladana Vukosavljevića da hajkom obezbedi novi mandat, smatraju sagovornici Danasa – pisac Filip David i strip crtač Marko Somborac.

Povodom nasilničkog upada na izložbu stripova „Novo doba“ i uništavanja izloženih radova u Galeriji Stara kapetanija u Zemunu, Ministarstvo kulture i informisanja saopštilo je da osuđuje svaki vid nasilja nad umetničkim slobodama i ugrožavanje fizičkog integriteta autora, ali i ocenilo da prikazivanje „skarednih i nemoralnih sadržaja zaogrnuto plaštom navodne stvaralačke kreativnosti s punim pravom izaziva negativne reakcije“, te da izložba „sa onako užasavajućim pojedinim radovima“ nije smela da bude otvorena.

„Prizori sa iskasapljenim bebama odsečenih udova ili sa sekirama u glavama nedonoščadi, predstavljaju patologiju i devijaciju svesti a ne umetnost u bilo kom njenom obliku. Ma koliko to neko želeo da opovrgava, ovo društvo i dalje ume da razlikuje dobro i zlo u njihovim osnovnim sadržajima i postojaće sve dok to bude umelo. Napad nije smeo da se desi, ali ni izložba sa onako užasavajućim pojedinim radovima nije smela da bude otvorena“, navodi se u saopštenju Ministarstva kulture i informisanja.

Iz Ministarstva kulture do zaključenja ovog izdanja Danasa nismo dobili odgovor na pitanje o tome da li na ovaj način, prema tvrdnjama umetničkih udruženja, Ministarstvo izjednačava autore izložbe sa nasilnicima.

Pisac Filip David ističe za Danas da je stavljanje znaka jednakosti u saopštenju Ministarstva kulture između organizovanja izložbe i nasilnog prekida te izložbe apsolutno neprihvatljivo.

– To zapravo znači ohrabrivanje onih ekstremnih, terorističkih i fašistoidnih grupa spremnih na fizičke obračune, kojih je, svedoci smo, svakoga dana sve više – ističe David za naš list.

Marko Somborac, jedan od učesnika izložbe, smatra za Danas da se „čuveni Vukosavljević, koji se tresao od Olje Zekić i REM-a i nije smeo da ih pita za njihovu odgovornost za kulturu i informisanje, sada ohrabrio nad alternativcima i hoće na popularnosti hajke da dobije novi mandat“.

– Pozivam moju drugaricu Anči da mu to ne dozvoli, inače neka zaboravi da ću da dolazim više kod nje na ćevape i prijeme. Mada, otkad sam poslednji put bio, više ih nešto nema, valjda nije zbog mene nešto – kaže Somborac za naš list.

Međutim, Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije i Udruženje likovnih umetnika Srbije – ULUS ocenili su da je Ministarstvo kulture objavilo „najsramotnije saopštenje u istoriji te institucije“ i da nijedan ministar od Minhena 1937. godine nije se usudio da govori o „degenerisanoj umetnosti“.

„Takvim saopštenjem, umesto da zaštiti slobodu umetničkog stvaralaštva, Ministarstvo kulture je ohrabrilo huligane da nadalje oni određuju šta je prava, a šta nije prava umetnost i da batinama dele pravdu u pozorištima, u galerijama i na koncertima“, navodi se u reagovanju dve organizacije.

U odgovoru Ministarstva, koji je potpisala pomoćnica ministra Ivana Dedić iz Sektora za savremeno stvaralaštvo i kreativne industrije, navodi se da „u dobro poznatom maniru ‘Drž’te lopova’, koji udruženja i pojedinci autošovinističke provenijencije veoma rado koriste, jedna parapolitička a kvazikulturna organizacija i dva strukovna udruženja, oba u statusu reprezentativnih, na najbesramniji način i vođeni patološkim jednoumljem pokušali su da zamenom teza optuže Ministarstvo kulture i informisanja za nacizam poput onog iz 1937. i ohrabrivanje huligana za nasilničko delovanje“.

„Istina je, naravno, na sasvim drugoj strani univerzuma od one na kojoj obitavaju Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije, Udruženje likovnih umetnika Srbije i Savez udruženja likovnih umetnika Vojvodine, i ona je svakom dobronamernom pojedincu jasna iz jučerašnjeg saopštenja Ministarstva kulture i informisanja, u kome je, bez ikakvih skrivenih značenja, nedvosmisleno iskazana osuda svakog vida nasilja nad umetničkim slobodama i ugrožavanje fizičkog integriteta autora i posetilaca na kulturnim događajima i pozvani nadležni organi da odgovorne za upad privedu licu pravde“, navode iz ministarstva. Dodaju da je reagovanje ANKSS, ULUS-a i SULUV-a „najobičnija ideologizovana paskvila, uz licemerno dovođenje u isti kontekst umetničke slobode, pojedinačnog zločina rasističke grupe i ubistva nedužnog dečaka, događaja iz ratova na prostoru bivše SFRJ i nasilničkog upada na izložbu sa skarednim sadržajem, a sublimat svega toga jeste da je Ministarstvo kulture i informisanja nacističko, iako kada treba od tog istog Ministarstva da se dobiju sredstva za različite namene i projekte onda nema ni govora o nacizmu“.

Podsetimo, policija je uhapsila šest osoba za koje se sumnja da su upale na izložbu u Staroj kapetaniji i uništile izložene radove.

Ministar blokirao Lazovića na Fejsbuku

Nakon što je na svom Fejsbuk profilu postavio ministru kulture Vladanu Vukosavljeviću pitanja u vezi sa njihovim saopštenjem o izložbi stripova, Radomira Lazovića iz Inicijative Ne davimo Beograd ministar je blokirao. Lazović kaže za Danas da je ministra Vukosavljevića pitao – da li je moguće osuditi nasilje i cepanje izložbe bez „ali“?

„Umetnost reflektuje društvo u kojem živimo, a nije tu da se vama sviđa ili ne sviđa. Vi ste odgovorni da stvorite uslove i resurse za izražavanje slobodnog mišljenja, kritike i kreativnosti u našem društvu, a ne da ga gušite!“, napisao je Lazović ministru kulture, koji ga je potom blokirao na Fejsbuku. Lazović za naš list ističe da je tim potezom Vukosavljević pokazao da nije dorastao poziciji koju obavlja.

– Ministar kulture mora da obezbedi prostor za različite stavove i mišljenja, kao i da se čuje kritika društva. Izložba u Staroj Kapetaniji je upravo kritika beznađa u kome se nalazi naše društvo. Istina je ponekad grozna i uznemirava, ali svaka istina je lekovita – naglašava kazao je Lazović za Danas.

Prepucavanje Romčevića i Ministarstva kulture

– Nakon što sam pročitao saopštenje Ministarstva kulture nisam mogao a da se ne setim identičnih obrazloženja, koje su nacističke propagandne kulturne institucije, odnosno kulturbildovi saopštavali povodom tzv. „jevrejske umetnosti“ kao pervertne, dekadentne, degenerisane i gde se fizičko uništenje umetničkih dela pravda njegovom sadržinom, rekao je za Nova.rs dramski pisac Nebojša Romčević. Ministarstvo kulture je odgovorilo saopštenjem da je Romčevićeva izjava „žalostan primer primitivizma, intelektualnog beščašća i morbidne tupavosti njenog autora“ i da će mu „biti pružena prilika da svoje bolesne i klevetničke stavove obrazloži pred sudom“.

(Danas)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Podešavanje
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga