Marko Somborac: Lažu oni koji ne bi smeli – institucije, vlast i mediji

"Mediji, kao produžena ruka političkih i biznis krugova, učestvuju u kreiranju lažnih vesti"

25. dec 2018

Glavni problem sa lažnim vestima u Srbiji je što lažu oni koji ne bi smeli, institucije i vlast, ali i mediji, kao njihova produžena ruka, izjavio je strip crtač Marko Somborac.

Mi smo ipak najstariji narod i zaista smo lažne vesti izmislili prvi, imali smo našeg Trampa pre Trampa i te svetske fenomenologije lažnih vesti, našalio se Somborac.

On je, u okviru serijala Press Extra za Fonet, ukazao da lažne vesti jesu problem, posebno što se šire i po društvenim mrežama, ali je kao glavni problem označio to što kod nas najviše lažu oni koji ne bi smeli da lažu.

Somborac je rekao da mediji, kao produžena ruka političkih i biznis krugova, učestvuju u kreiranju lažnih vesti.

Jedina brana tome su neka kritička promišljanja i traganje za pravim informacijama, ocenio je on i predočio da se političari i biznismeni sami neće odreći tog alata.

Moramo se boriti kako znamo i umemo protiv lažnih vesti, naglasio je Somborac, koji smatra da je borba teška i neravnopravna, ali je vredna toga.

Prema njegovoj oceni, građani moraju da čine to isto, kao i novinari, da se više potrude da vide šta je istina.

Somborac ukazuje da društvene mreže donose dosta lošeg, ali i dobrih stvari, jer se nekad nešto ne bi saznalo, pošto bi određene informacije bile ugušene u mejsntrim medijima.

Neke gluposti se vrlo lako prošire, a ljudi ne stignu da provere, takav vam je život, i crno i belo, rekao je Somborac i ocenio poražavajućim što i mejstrim učestvuju u širenju lažnih vesti.

Hajde tabloidi što to rade, ali neki ozbiljniji mediji, iako ne učestvuju u hajkama i kampanjama, bez provere objavljuju informacije državnih institucija, a zapravo prenose očigledne laži, konstatovao je Somborac.

On priznaje da je bio žrtva lažnih vesti kada je bivši predsednik trebalo da ga tuži zbog nečega što je verovatno bilo posledica brzine objavljivanja.

Komentarisao je moj strip, pa je rekao da će nekoga da tuži i, nećete verovati, branio sam političare jednom prilikom, zaključio je Somborac.

(FoNet)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga