Marjanović: Proces pomirenja u regionu pokrenuće ljudi

Političke elite na Balkanu samo pričaju priče bez ikakve akcije, a ove ozbiljne teme koriste samo da bi ostali na pozicijama

09. feb 2013

Političari u regionu bivše Jugoslavije nisu uradili ništa da bi se odnosi između naroda nakon rata popravili i taj proces moraju na sebe da uzmu “obični” ljudi, izjavio je večeras inicijator osnivanja Foruma „Most prijateljstva“ Zdravko Marjanović.

Marjanović je na promociji Foruma „Most prijateljstva“ u Novom Sadu rekao da političke elite na Balkanu samo “pričaju priče bez ikakve akcije” i da ove ozbiljne teme koriste samo da bi ostali na pozicijama.

“Glavna ideja Foruma ‘Most prijateljstva’ je da okupimo ljude koji će početi direktan dijalog, bez političara, i da preko tog dijaloga dođemo do istine i pomirenja”, rekao je Marjanović.

On je rekao da ljudi moraju postati direktni učesnici u akciji prevazilaženja mržnje, a ne samo potpisnici raznih peticija, te da samo oni imaju odgovore na sva pitanja koja političari nikada ne mogu rešiti.

Forum „Most prijateljstva“ je neformalna asocijacija organizacija i pojedinca koji radi na uspostavljanju poverenja, posebno međuetničkog, kao osnovnog puta za izgradnju mira u regionu bivše Jugoslavije.

Forum planira da organizuje seriju okruglih stolova, savetovanja i druženja, putem kojih će ponuditi platformu za razgovore o stanju mđunacionalnih odnosa u regionu pre i posle oružanih sukoba, kao i o uzrocima početka rata.

Marjanović je rekao da će fokus biti usmeren i ka mladima, jer su oni važni u procesu pomirenja i biće nosioci te priče u budućnosti.

Forum „Most prijateljstva“ ima preko 150 pojedinačnih članova u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Makedoniji, Srbiji, Nemačkoj, a među članovima je i osam udruženja.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga