Mario Vrselja odbio da podnese ostavku

Ostalo nejasano kakav je krajnji stav krovne institucije hrvatske zajednice u Srbiji

04. nov 2015

Predsednik Povjerenstva za mladež Hrvatskog nacinalnog vijeća Mario Vrselja odbio je da podnese ostavku na tu funkciju, a koju je od njega zatražilo osam većnika liste dr Tomislava Stantića. Odbacujući sve navode medija koji ga dovode u vezu sa neonacističkim organizacijama, Vrselja je na redovnoj sednici HNV-a ,kazao da gotovo pola godine traje medijska hajka na njega, koja je u spetembru doživela svoj vrhunac.

„Ne znam koji je krajnji cilj, uslovno rečeno ‘silovanja’ i veštačkog forsiranja mene kao naciste. Valjda nije poželjno biti uspešan i aktivan mladi Hrvat u politici. Za snimanje prve emisije pod nazivom ‘Zovi samo zovi’ sam doveden na prevaru ‘ljubaznog’ novinara Darka Špera, koji ni jednom nije spominjao dok smo imali prepisku elektronskom poštom snimanje bilo kakve emisije“, kaže on.

Za pomenutu televizijsku emisiju, smatra da je urađena jednostrano, kao i da je to napad na samo nega, već i na čitavu hrvatsku zajednicu, omladinu i državu kao i dobrosusedske odnose Srba i Hrvata.

„Nikada nisam bio fašista, nacista, ustaša ni slično i ovom prilikom se ograđujem od toga i i zvinjavam se ako sam zbog fiksiranja neistinitih priča medija, nenamerno  povredio nekog od sunarodnika“, kazao je Vrselja.

On je potvrdio da je bio na Blajburgu, ali ne po nalogu HNV ili DSHV-a, nego isključivo po sopstvenom nahođenju, te se izvinio što je na svom Fejsbuk profilu napisao da je to uradio u ime svih vojvođanskih Hrvata. I pored obrazloženja i  izvinjenja, većnik Mata Matarić zatražio je od Maria Vrselje da podnese ostavku.

„Priznajte da je momak pogrešio i da mora biti smenjen sa svih dužnosti hrvatske zajednice. U cilju negovog i ozdravljenja cele zajednice“, rekao je Matarić.

Predsednik Povjerenstva za mladež odbio je da podnese ostavku, što je podržao i većnik i donedavni predsednik DSHV-a Petar Kuntić, koji je rekao da od samog početka stoji iza Maria Vrselje.

Predsednik HNV-a  Slaven Bačić nije želeo daje svoje mišljenje, te je ostalo nejasano kakav je krajnji stav o tom pitanju krovne institucije hrvatske zajednice u Srbiji.

Opozicioni većnik HNV-a Tomislav Stantić zatražio je 6. oktobra od predsednika tog tela Slavena Bačića da podnese ostavku zbog ćutanja o slučaju Marija Vrselje. Tog dana je osam većnika predalo i zahtev za sazivanje vanredne sednice HNV-a i ujedno optužilo Bačića da je „apsolutno nedopustivo“ jednomesečno ćutanje rukovodstva HNV-a o slučaju Vrselja.

Oni su u zahtevu naveli da svako dalje ćutanje u javnosti HNV-a po ovom pitanju nanosi neprocenjivu štetu ugledu tog tela i hrvatskoj nacionalnoj zajednici u Srbiji. U međuvremenu, predsednik HNV-a Slaven Bačić je saopštio da ne postoji obaveza tog tela da se javno izjašnjava o stavovima „koje su iznosili pojedinci, koji u tom momentu nisu predstavljali HNV“.

Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE) objavio je pre dva meseca članak, a Radiotelevizija Vojvodine (RTV) je emitovala dokumentarni film o Mariju Vrselji, iz kojih se vidi da je on u prošlosti posećivao neonacističke i profašističke tribine u Novom Sadu, a na fotografijama se može uočiti da je na odeći nosio i neonacističke simbole.

Mediji su objavili i da je Vrselja položio vence na Blajburgu, da je sarađivao sa proustaškim strankama iz Hrvatske i da je u Sremskoj Mitrovici organizovao zabave na kojima se slušala ustaška muzika, uz istu takvu ikonografiju.

Mario Vrselja je i tada negirao da je bio pristalica neonacizma i fašizma.

(RTV)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga