Marinika Tepić: Đurić da podnese ostavku jer je lagao o angažmanu Vacića

"Voz koji je juče krenuo iz Beograda za Kosovsku Mitrovicu bio je provokacija i neverovatno je bilo očekivati da neće biti reakcije Prištine"

15. jan 2017

Poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine i predsednica Odbora za evrointegracije u Skupštini Srbije, Marinika Tepić izjavila je da je vreme da direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić podnese ostavku.

Tepić je za televiziju N1 navela da je juče u vozu za Kosovsku Mitrovicu bio i nekadašnji portparol ekstremno-desničarskog pokreta 1389 Miša Vacić, koji je delio vizit karte na kojima stoji da je savetnik direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića.

Ocenila je da Đurić mora da podnose ostavku jer je najpre tvrdio da Vacić ne radi u Kancelariji za KiM, pa potom da radi ali da nije njegov savetnik, „da bi se na kraju ispostavilo da je lagao“.

“Situacija je zrela za ostavku Marka Đurića, imajući u vidu da je, prema mojim saznanjima, Vacić još uvek u uslovnom režimu. Nekome je uslovna sloboda ograničena do februara, a trenutno radi kao državni činovnik”, upozorila je Tepuć, dodajući da ne zna šta još treba da se desi da bi bilo koja Đurićeva izjava više bila kredibilna.

Tepić smatra i da je voz koji je juče krenuo iz Beograda za Kosovsku Mitrovicu da bi iz bezbednosnih razloga bio zaustavljen u Raškoj, „provokacija i da je bilo neverovatno očekivati da neće biti reakcije Prištine i da će voz neometano stići na Kosovo“.

Vlada Srbije je, prema njenim rečima, sigurno je računala na odgovor druge strane.

Povodom godišnjeg izveštaja o napretku Srbije u procesu evrointegracija koji je pre nedelju dana predstavljen pred Spoljnopolitičkim odborom Evropskog parlamenta i poziva Beogradu da usaglasi spoljnu i bezbednosnu politiku sa politikom Evropske unije, uključujući i politiku prema Rusiji, Tepić je ocenila da će svi događaji koji su se od tada dogodili i koji će se dogoditi do marta kada Evropski parlament bude usvajao izveštaj o Srbiji biti uzeti u obzir i da će putem amandmana biti uključeni u konačnu rezoluciju.

Istakla je i da je za nju poptuno razočaravajući zaključak iz izveštaja da u Srbiji ne postoji pravna sigurnost.

“Ono što proističe iz poglavlja jeste usaglašavanje zakonodavnog okvira, i uglavnom je svedeno na zakone i izmene Ustava. Imamo strašne probleme sa primenom propisa, i sa nadzorom izvršne vlasti”, ukazala je ona.

Dodala je da je u izveštaju izneta kritika na račun usvajanja zakona po hitnom postupku.

“Kritika je upućena i u manjkavost nadzora zakonodavne vlasti nad izvršnom”, navela je Tepić, napominjući da je opoziciji često uskraćena mogućnost da članovima Vlade postavlja pitanja poslednjeg četvrtka u mesecu, a da kada se to i dogodi, dolazi do zamene uloga gde su poslanici opozicije ti koji bivaju preslišavani, napdani i okrivljeni.

Funkcionerka LSV kazala je i da je lično ohrabrena najavom zaštitnika građana Saše Jankovića da će se kandidovati na predsedničkim izborima, ali da će konačnu odluku o podršci LSV-a njegovoj kandidaturi doneti stranački organi.

“Svakog dana se očekuje sastanak gospodina Jankovića sa delegacijom LSV-a, da porazgovaramo o elementarnim stvarima koje se tiču našeg biračkog tela”, rekla je ona, dodajući da će se stranka ubrzo nakon toga izjasniti o podršci Jankoviću.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Podešavanje
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga