Marijana Pajvančić: Najeo se bunike pa napisao ustav

Poruka autonomašima: vlast se ne dobija, već se osvaja

01. nov 2011

Profesorica ustavnog prava Marijana Pajvančić izjavila je danas da je pet godina nakon usvajanja Ustava Srbije više nego jasno da je reč o antievropskom aktu i uzročniku brojnih problema u državi i u društvu.

Pajvančićeva je na okruglom stolu u Skupštini Vojvodine kazala da, uprkos suprotnim tvrdnjama, Ustav Srbije nije lako promeniti jer je procedura za njegovu izmenu veoma komplikovana. Ona je dodala da nije sigurna u Srbiji uopšte i postoji volja za promenu ustava, iako ustav ne sadrži integrativnu klauzulu, koja je jedan od neophodnih preduslova za priključenje Srbije Evropskoj uniji.

Prema njenim rečima, ustav je uzročnik i toga što živimo u “partijskoj državi”, u kojoj nema vladavine prava niti nezavisnog sudstva. “Ustav izgleda tako kao da je onaj koji ga je pisao jeo buniku, toliko protivrečnosti u sebi sadrži”, kazala je Marijana Pajvančić i dodala da je ustav “prepun bisera”. “Za ustav vredi ona stara narodna: ‘Ko na brzinu odlucuje, kajaće se natenane’”, kazala je Pajvančić.

Ona je podsetila da se u ustavu spominje i “suštinska autonomija Kosova” i upitala zašto ne postoji neka radna grupa ili komisija koja se bavi definisanjem takve autonomije. “Umesto toga, imamo pregovore Beograda i Prištine, koji se nigde u ustavu ne spominju”, navela je Pajvančićeva.

Ona je ocenila da u Srbiji nema spremnosti za decentralizaciju vlasti i dodala da nigde i nikada nema spremnosti da se vlast podeli. “Vlast se ne dobija, već se osvaja”, poručila je Pajvančićeva.

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov kritikovao je međunarodnu zajednicu zbog toga što je i sama pre pet godina učestvovala u “prevari” zvanoj usvajanje Ustava Srbije. “Nisam optimista da će novi ustav biti donet uskoro”, rekao je Popov i podsetio da je pre pet godina, u okviru antiustavne kampanje nastala i koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina.

Popov: Ništa od nacionalne strategije za decentralizaciju

Bivši član ekspertskog tima Nacionalnog saveta za decentralizaciju Aleksandar Popov izjavio je danas da je sada jasno da do kraja godine, iako je tako predviđeno, neće biti doneta nacionalna strategija za decentralizaciju.

Popov je na okruglom stolu u Skupštini Vojvodine podsetio da se Nacionalni savet za decentralizaciju nije sastajao od aprila 2010. godine, zbog toga što su rad tog tela bojkotovali oni koji su ga i osnovali, to jest Vlada Srbije. Prema njegovim rečima, pojedini ministri, iako su članovi tog saveta, nisu dolazili na zasedanja, zbog čega nije bilo moguće uspostaviti kvorum za održavanje sastanka i zbog čega se većina stručnjaka povukla iz rada ekspertskog tima. “Danas više niko i ne spominje nacionalnu strategiju za decentralizaciju”, istakao je Popov.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga