Marija Dragojlović dobitnica nagrade Sava Šumanović

Nagrada “Sava Šumanović” za likovnu umetnost dodeljuje se ove godine po 18. put

11. apr 2016

Umetnica iz Beograda Marija Dragojlović ovogodišnja je dobitnica nagrade za likovnu umetnost “Sava Šumanović”, saopštio je danas žiri te nagrade.

Tokom svog kontinuiranog stvaralačkog delovanja od kraja sedamdesetih godina proteklog veka pa sve do danas, Marija Dragojlović je logično, skladno i kontinuirano izgrađivala jedan izuzetno koherentan slikarski opus, konstantno uspevajući da impulse stvarnosti transponuje u autentični svet slike, naveo je žiri u obrazloženju.

Dodaje se da su se početkom ove decenije u opusu Marije Dragojlović pojavile zanimljive i radikalne promene, pa se umetnica posvećuje specifičnom kombinovanju crteža, akvarela i pastela sa fotografijom, digitalnim printovima, kontakt kopijama i projekcijama.

Nagrada “Sava Šumanović” za likovnu umetnost dodeljuje se ove godine po 18. put.

Konkurs za nagradu zajednički su 1999. godine pokrenuli Novosadski sajam, Galerija Bel Art i Centar za vizuelnu kulturu Zlatno oko.

Nagrada “Sava Šumanović” tradicionalno će biti uručena na predstojećoj Internacionalnoj izložbi umetnosti Art ekspo na Novosadskom sajmu.

Žiri je radio u sastavu: Nela Tonković, istoričarka umetnosti i direktorica Savremene galerije Subotica, Vesna Latinović, direktorica Galerije Bel Art u Novom Sadu, a predsednik je bio Sava Stepanov, likovni kritičar iz Novog Sada.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga