Maribor otvara svoj prvi romski restoran

U mariborskoj romskoj gostionici radiće samo Romi, a svi konobari, konobarice, kuvari i kuvarice nosiće tradicionalne romske nošnje

02. feb 2013

Prvi slovenački restoran u kojemu će se servirati tradicionalna romska jela i koji će zapošljavati Rome biće otvoren na jesen u Mariboru.

Projekt otvaranja romske gostionice „Romani kafenava“, u okviru podsticanja socijalnog preduzetništva manjina i isključenih društvenih grupa, namenjen je afirmaciji kulture Roma, te smanjivanju nezaposlenosti među njima, ali i smanjivanju stereotipa koji postoje prema toj zajednici. Projekat vredan 300.000 evra sa 20 posto finansira slovenačka vlada, a 80 posto osigurala je Evropska unija.

U mariborskoj romskoj gostionici radiće samo Romi, a svi konobari, konobarice, kuvari i kuvarice nosiće tradicionalne romske nošnje.

U drugom najvećem slovenačkom gradu živi oko 2000 Roma, a na tamošnjoj ugostiteljskoj školi već je započela obuka kadrova za prvi restoran ovoga tipa. Poslovaće na neprofitnoj osnovi, a mogući dobitak akumuliraće se za otvaranje drugih romskih restorana u krajevima gde žive pripadnici romske manjine.

U projekt „Romani kafenava“ uključena je i udruga „Romano pralipe“ čiji predsednik Fatmir Bećiri kaže da će romski restoran nuditi tradicionalna jela romske kuhinje u kojima mogu uživati i drugi gosti.

Uz jela poput sarme ili bureka pripremljenih na romski način u „Romani kafenavi“ moći će se dobiti i romska rakija, kao i kafa, ali i naručiti „gledanje u šolju“.

(Economy)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga