Mapirana opasna mesta za bicikliste u Novom Sadu

Devet volontera na biciklima obišlo 70 kilometara biciklističkih staza i deonice koje su opasne za bicikliste zabeležili na više od 300 fotografija

15. okt 2012

Udruženje građana Novosadska biciklistička inicijativa sprovela je akciju mapiranja biciklističkih staza u Novom Sadu tokom koje su zabeležili više od 180 problema i opasnih mesta za bicikliste.

U dobrovoljnoj akciji je učestvovalo devet volontera ovog udruženja koji su na biciklima obišli 70 kilometara biciklističkih staza i deonice koje su opasne za bicikliste zabeležili na preko 300 fotografija.

Aktivistkinja udruženja Jelena Štula rekla je na konferenciji za novinare da su tokom akcije zabeleženi problemi kao što su izbočine i rupe, zapuštene staze sa pukotinama i raskopanim delovima, te da su na mnogim mestima primećeni šahtovi bez poklopaca.

“U nekim delovima grada primetili smo da su staze uništene zbog korenja velikog drveća, da nisu dobro obeležene, a postoje i nedovršene deonice za koje još uvek nije predviđen plan urbanizacije ili je predviđen, ali nije izvršen”, rekla je Štula.

Aktivista Biciklističke inicijative Marko Trifković rekao je da su svi problemi koji su uočeni posledica dužeg sistemskog nereagovanja, te da građani treba aktivnije da se uključe u lociranje kritičnih tačaka kako bi institucijama obezbedili informacije.

“Ovom akcijom smo hteli da pokažemo da ako se građani aktivnije uključe u pronalaženje nedostataka na stazama, institucije će imati informaciju i neće imati opravdanja da kažu da nisu znali za problem”, rekao je Trifković.

Udruženje građana Novosadska biciklistička inicijativa najavila je da će podneti objedinjenu komunalnu prijavu za sve probleme koji su zabeleženi, te da će i u budućnosti redovno sprovoditi slične akcije.

Građani se u akciju mogu uključiti tako što će svoja zapažanja proslediti aktivistima inicijative putem sajta www.nsbi.org.rs.

(Autonomija)

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga