Manjinske grupe sve ugroženije u Srbiji

U Srbiji je tokom prošle godine zabeležen porast slučajeva diskriminacije nacionalnih manjina i LGBT osoba, ali i određen napredak u institucionalnoj borbi u toj oblasti, ocenjeno je na skupu Koalicije protiv diskriminacije

04. maja 2012

U Srbiji je tokom prošle godine zabeležen porast slučajeva diskriminacije nacionalnih manjina i LGBT osoba, ali i određen napredak u institucionalnoj borbi u toj oblasti, ocenjeno je na skupu Koalicije protiv diskriminacije.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer je na tom skupu rekao da je Srbija ostvarila napredak u borbi protiv diskriminacije osnivanjem institucija odnosno da se vide efekti osnivanja između ostalog kancelarija poverenika za zaštitu ličnih podataka i zaštitnika građana.

„Pomaka ima, ali to nije dovoljno. Važno je da postoji politička volja da se unapređuje borba protiv diskriminacije“, rekao je Dežer.

Predstavnici Koalicije protiv diskriminacije, koju čini desetak nevladinih organizacija, predstavljajući svoj Izveštaj o diskriminaciji za 2011. godinu naveli su da je prošle godine porastao broj slučajeva diskriminacije nacionalnih manjima pre svega Roma, kao i u još nekoliko oblasti.

Predstavnica Regionalnog centra za manjine Jovana Vuković je navela da su zabeležene čak i institucionalne diskriminacije nacionalnih manjina, ali i diskriminacije sa elementima torture i to najčešće među romskom manjinom, ali i vlaškom, kao i kod LGBT osoba.

Vuković je istakla da je neodržavanje Parade ponosa najdrastičniji primer kršenja prava LGBT osoba i da je u vreme kad je ta manifestacija zabranjena porastao broj nasilja prema tim osobama.

„Zabeležen je porast iseljavanja i traženja informacija o azilu kod pripadnika LGBT populacije“, dodala je ona.

Kako je kazala, uočljiv je i problem studenata sa hendikepom zbog neujednačenih uslova studiranja i arhitektonski neprilagođenih objekata.

Vuković je rekala da su predstavnici koalicije Ustavnom sudu podneli inicijativu o proceni ustavnosti Zakona o matičnim knjigama, koji je, kako je ocenila u nesrazmeri sa položajem pravno nevidljivih osoba u Srbiji, kao i da traže uvođenje institucija zločina iz mržnje u krivični zakon.

Koordinator Koalicije protiv diskriminacije Saša Gajin je ocenio da u Srbiji i dalje ima problema sa diskriminacijom i da što se više problema u toj oblasti otvara nailazi se na više nerešenih situacija.

Predstavnici te koalicije danas su uručili godišnje nagrade u pet kategorija za borbu protiv diskriminacije. U kategoriji predstavnika vlasti nagrađena je saradnica Zavoda za ravnoprevnost polova Vojvodine Dragana Tomić, a među civilnim društvima za doprinos u borbi protiv diskriminacije nagrađena je organizacija „Spomenik“.

U trećoj kategoriji – za medije, nagradu je dobila novinarka dnevnog lista „Danas“ Snežana Čongradin, koja je bila sprečena da je lično primi, pa je to u njeno ime uradio urednik tog lista Rade Radovanović.

Kao kompanije koja je najviše doprinela borbi protiv diskriminacije koalicija je prepoznala Ebart dokumantaciju, koja se bavi čuvanjem podataka iz štampanih medija u elektronskoj formi, a u kategoriji javnih ličnosti nagrađen je mladi reditelj Stevan Filipović.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga