Manjine opet isključene sa konkursa za otkup knjiga

Ministarstvo kulture raspisalo je dva konkursa za otkup knjiga za biblioteke, jedan se odnosi na publikacije izdate u 2010. godini, a drugi na ponovljena izdanja. Raspisani konkursi, međutim, ponovo se odnose samo na izdanja na srpskom jeziku. Biblioteke u Srbiji su, inače, zahvaljući takvom konkursu prošle godine obogaćene sa 56.200 izdanja, a knjige je komisija ministarstva za otkup knjiga odabrala sa liste od 639 naslova.

09. mar 2011

Ministarstvo kulture raspisalo je dva konkursa za otkup knjiga za biblioteke, jedan se odnosi na publikacije izdate u 2010. godini, a drugi na ponovljena izdanja. Raspisani konkursi, međutim, ponovo se odnose samo na izdanja na srpskom jeziku.
Biblioteke u Srbiji su, inače, zahvaljući takvom konkursu prošle godine obogaćene sa 56.200 izdanja, a knjige je komisija ministarstva za otkup knjiga odabrala sa liste od 639 naslova. Zahvaljujući ovome 127 izdavača u Srbiji – čija je neprodata izdavačka produkcija iz prethodne godine otkupljena – moglo je da odahne, dok je 178 javnih biblioteka obogatilo svoj književni fond. Jedino nismo uspeli da dobijemo odgovor šta je sa publikacijama objavljenim na manjinskom jeziku, manjinskim izdavačima i onim bibliotekama koje koriste i čitaoci knjiga na drugim jezicima.
Pre tri godine, gotovo istovremeno kada smo postavili to pitanje, direktor novosadske izdavačke kuće „Forum“ i tadašnji predsednik Nacionalnog saveta Mađara obratili su se ministarstvu, jer je i tada preovladalo mišljenje da je konkurs diskriminišući prema nacionalnim manjinama, zato jer uključuje otkup knjiga na srpskom jeziku, dok je tu mogućnost uskratio knjigama pisanim na jeziku manjine. Tada je, doduše, rečeno da će biti raspisan poseban konkurs za otkup izdanja na manjinskim jezicima, ali je to još od tada ostala – prazna priča.

(Mađar So)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga