Manjine nema ko da štiti

Da li su u Zrenjaninu ugroženi pripadnici manjinskih zajednica

17. jan 2013

Zamenik Zaštitnika građana Zrenjanina, Trajan Pankarićan, upozorio je da ni posle više od jedne godine nisu otkriveni počinioci nekih od najtežih oblika ugrožavanja bezbednosti i fizičkog integriteta pripadnika nacionalnih manjina na teritoriji grada Zrenjanina. Pankarićan je u saopštenju, koje je uputio medijima, podsetio da je tokom marta 2011. godine na kući koordinatorke za romska pitanja Dobrile Nikolić ispisana poruka mržnje, da je, potom, krajem jula iste godine na kući Tomislava Meržana u Zrenjaninu ispisana poruka “Smrt Ciganima”, a da su tokom avgusta u poštansko sanduče Reformatske crkve u Zrenjaninu ubačene preteće poruke koje su sadržale pretnje smrću i proterivanjem i koje su upućene pripadnicima mađarske nacionalne manjine.

U saopštenju se podseća i na događaj iz decembra 2011. godine, kada je izvršen napad vatrenim oružjem na kuću predsednika Alijanse vojvođanskih Rumuna, Viorela Besua, u naseljenom mestu Jankov Most, i kada samo pukim slučajem nije nastradao niko od ukućana. Trajan Pankarićan je u zrenjaninskoj javnosti poznat po žustrim i brzim reakcijama kada je u pitanju ugrožavanje ljudskih prava. Neretko se dešavalo da su na meti njegovih upozorenja bili i političari, odnosno izostanak institucionalne i adekvatne reakcije na ovakve događaje.

Stanje „povoljno“

Odgovor je stigao i iz Policijske uprave Zrenjanina, gde kažu da su za svaki od četiri nabrojana slučaja podnete krivične prijave protiv nepoznatih izvršilaca nadležnom tužilaštvu, uz prethodnu konsultaciju, ali da i pored intenzivnog rada do rasvetljavanja navedenih krivičnih dela nije došlo. U PU Zrenjanin uveravaju da se nastavlja dalji rad na otkrivanju izvršilaca ovih krivičnih dela.

– U 2012. godini, od prijavljenih sedam slučajeva u kojima su oštećeni pripadnici nacionalnih manjina samo je jedan ostao, za sada, nerasvetljen i nastavlja se dalji rad, dok su za ostalih šest događaja pronađeni izvršioci i protiv njih su podnete odgovarajuće prijave nadležnim tužilaštvima – navodi se u odgovoru PU Zrenjanin i pojašnjava o kojim slučajevima je reč. Zrenjaninska policija je tako rasvetlila incident razbijanja stakla na reklamnom panou, koji pripada Jevrejskoj opštini Zrenjanin. Protiv izvršilaca je podneta krivična prijava nadležnom tužilaštvu koji je delo kvalifikovao kao uništenje i oštećenje tuđe stvari. Pronađeni su i izvršioci događaja u Hamburgeriji “Leskovački 016“ u Zrenjaninu gde je prijavljeno nasilničko ponašanje. Protiv izvršilaca je podneta krivična prijava zbog krivičnog dela izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti. Takođe je rasvetljen i događaj u Zrenjaninu u ulici Mađarske komune gde je napadnuta grupa mladića mađarske nacionalnosti. Protiv izvršilaca su podnete krivične prijave za krivična dela teške telesne povrede i učestvovanja u tuči.

U Čenti pretučene devetogodišnja devojčica i njena 72-godišnja baba, koje su pripadnice romske nacionalne zajednice i iz socijalno ugrožene porodice. Počinilac ovog dela dobio svega četiri meseca kazne

Međutim, u PU Zrenjanin su i sami svesni da nadležno tužilaštvo krivično delo ne kvalifikuje u svim slučajevima kao izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti, jer se ne može sa sigurnošću utvrditi da je motiv bio na nacionalnoj osnovi. – U svim prijavljenim slučajevima policija postupa na isti način, bilo da se radi o pripadnicima nacionalnih manjina ili ne. Nastojimo da izvršioci budu što pre pronađeni i da protiv njih budu podnete odgovarajuće prijave nadležnom tužilaštvu – piše u odgovoru zrenjaninske policije, u kojem je stanje bezbednosti pripadnika nacionalnih manjina na području teritorije Policijske uprave u Zrenjaninu okarakterisano kao ‘povoljno’.

Hrabrost da se suoči „oči u oči“ sa problemom

Dobrila Nikolić, koordinatorka za romska pitanja, na čijoj kući je pre dve godine osvanula rečenica „Smrt ciganima političarima“, kaže za Autonomiju da iskreno veruje policiji i da ne želi da svojim izjavama remeti istragu. Međutim, ona je istakla da bi želela da se sretne oči u oči sa počiniocima ovog dela, kako bi čula njihove motive i pokušala da razume razloge.

– To bi doprinelo boljem razumevanju i rešavanju problema, koji očigledno postoji. Treba otvoreno izaći i reći sve što postoji kao nesuglasica, a ne napadati ljude, kao što se to desilo i u Jankovom Mostu ili u Čenti – rekla je Nikolićka, objašnjavajući da su prošle godine u Čenti pretučene devetogodišnja devojčica i njena 72-godišnja baba, koje su pripadnice romske nacionalne zajednice i iz socijalno ugrožene porodice. Po rečima Dobrile Nikolić, počinilac ovog dela dobio svega četiri meseca kazne.

– Mnogo veća odgovornost od one koja je na policiji, jeste ona na sudstvu. Jer, kada se počinioci i pronađu, oni dobijaju blage kazne. I kada ovo kažem, ne mislim samo na one počinioce koji nisu Romi, već i na one koji to jesu – objasnila je Dobrila Nikolić.

Nismo bezbedni

Nešto oštriji u svojoj izjavio bio je Viorel Besu, predsednik Alijanse vojvođanskih Rumuna, na čiju porodičnu kuću u Jankovom Mostu su nepoznate osobe osule paljbu iz vatrenog oružja pre dve godine.

– Ne nadam se da će policija pronaći počinioce i mislim da ne rade na tome. Nisu čak ni u kontaktu sa nama, sem u retkim trenucima i to kada ih moja supruga pozove da se raspita da li imaju novih saznanja. Zaista ne znam za eventualni motiv za ovo delo, jer nisam nikome dužan, niti je meni iko dužan, nisam se ni sa kim svađao. Osim što sam Rumun – ističe Viorel Besu, koji je ocenio da pripadnici manjinskih nacionalnih zajednica nisu bezbedni u Zrenjaninu.

viorel besu

Viorel Besu: Pucali zato što sam Rumun

Supruga Vioerela Besua, Ida Besu, kazala je odmah nakon incidenta novinarima da se sve dogodilo oko 2 sata noću, kada je začula prasak, nakon čega je puklo staklo na kućnom prozoru.

– Zatim sam čula više hitaca, devet ili deset, od kojih su neki završili na par desetina metara od moje glave. Tada se i muž probudio i sišao dok je još trajala pucnjava. Odmah posle toga pozvali smo policiju koja je izašla na lice mesta i obavila uviđaj. Pretpostavljamo da je napadač direktno pucao na našu kuću, jer su i na fasadi ostali tragovi metaka – kazala je Ida Besu.

Na državi da zauzme jasan stav da se mržnja neće tolerisati

Saopštenje Trajana Pankarićana, zamenika Zaštitnika građana Zrenjanina, završava se očekivanjem da će institucije države preduzeti dodatne mere u cilju otkrivanja počinilaca navedenih krivičnih dela i njihovog privođenja pravdi. On je napomenuo da je pravno sankcionisanje nasilnika i lica koja se koriste govorom mržnje zakonska obaveza i da u tome ne sme biti nikakvog kompromisa, a da država mora da zauzme jasan stav da govor mržnje, pretnja nasiljem, kao i samo nasilje, neće biti tolerisani.

Žana Majski (Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga