Novosadsko udruženje: Manipulacije podacima u pripremama Evropske prestonica kulture

"Ignorišu see nevladine organizacije koje žele da se uključe u projekte i da koriste javne prostore"

19. okt 2018

„Fondacija 2021“ koja vodi projekat „Novi Sad Evropska prestonica kulture 2021 (EPK2021)“, manipuliše podacima i javnošću da bi diskreditovala organizacije civilnog društva u Srbiji, tvrdi Udruženje Grupa za konceptualnu politiku (GKP) iz Novog Sada.

Predstavnici GKP su danas naveli da je „Fondacija 2021“ prošle nedelje na konferenciji za novinare objavila „navodni pozitivni“ izveštaj Panela nezavisnih eksperata Evropske komisije o napretku tog projekta, iako je zapažen niz problema.

Panel nezavisnih eksperata Evropske komisije je evropsko telo za nadzor EPK2021.

GKP smatra da objavljeni dokument nije zvanični izveštaj Panela, već da je to „poluprivatna komunikacija“, jer je Panelu skrenuta pažnja na probleme koje u komunikaciji sa EPK2021 imaju nezavisne kulturne incijative i nevladine organizacije u Novom Sadu.

Predstavnica GKP Branka Ćurčić je na konferenciji za novinare podsetila da se ta organizacija u septembru otvorenim pismom obratila članovima Panela, u kojem je ekspertima skrenuta pažnja na problem zatvorenosti mesnih zajednica za nezavisne kulturne akcije.

Drugo pismo je Panelu upućeno 15. oktobra i zatraženo je da se eksperti uključe u rešavanje tih problema.

„Te iste mesne zajednice EPK2021 slobodno i uz svu kooperativnost lokalnih organa koristi, a ignoriše nevladine organizacije koje žele da se uključe u projekte i da koriste javne prostore„, rekla je Ćurčić.

Ona je upozorila da javnost nije bila obaveštena da je „u julu Panel eksperata posetio Novi Sad i tada navodno dao pozitivnu ocenu projektu“ i dodala da zbog toga GKP sumnja na „manipulaciju podacima“.

GKP je tražio da, ukoliko zvanični izveštaj zaista postoji, bude objavljen na sajtu EPK2021.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga