Mandić: I dalje visok procenat ćutanja državnih organa po pitanju informacija od javnog značaja

"A reč je o najosetljivijim informacijama o tome gde je novac i kako se koriste javni resursi"

23. sep 2019

Zamenica poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Stanojla Mandić izjavila je danas da je u Srbiji i dalje visok procenat „ćutanja državnih organa“ ili ignorisanja zahteva za informacije od javnog značaja i dodala da u tome prednjače ministarstva.

„Sudeći po podacima iz prošle godine o tome ko ne postupa po obavezujućim rešenjima poverenika, to su pre svega organi na republičkom nivou“, rekla je ona na konferenciji „Budućnost informacije u Srbiji“.

Prema njenim rečima, skoro 50 odsto neizvršenih rešenja se odnosi upravo na te organe.

Ona je naglasila da se upravo tu nalaze najosetljivije informacije o tome gde je novac i kako se koriste javni resursi.

Kako je dodala, to se uglavnom odnosi na javne nabavke, investicije i ugovore. Ovakav loš trend je nastavak takvog trenda od ranije, rekla je ona.

Prema njenim rečima, postojali su pokušaju da se zaobilaznim putem smanji nivo prava u dostupnosti informacija kroz izmene zakona.

Mandić je podsetila da je nakon više godina razmatran izveštaj Poverenika u parlamentu ali da je to više ličilo na „osvrt na ličnost doskorašnjeg Poverenika Rodoljuba Šabića“.

„Ipak, zaključak skupštine je na neki način ohrabrujući kada je reč o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja jer se ukazuje na potrebu povećanja odgovornosti“, rekla je ona.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga