Mame su zakon: Ministar prebacuje odgovornost na mame i poslodavce zbog lošeg zakona

"Odgovornost za to što veliki broj žena na porodiljskom odsustvu prima od par stotina dinara do par hiljada dinara je isključivo na državi"

18. jula 2019

Inicijativa „Mame su zakon“ saopštila je danas da ministar za rad i socijalnu politiku Zoran Đorđević pokušava da odgovornost zbog lošeg Zakona o finansijskoj pomoći porodici sa decom sa ministarstva prebaci na nekog drugog, ne priznajući „očiglednu krivicu“ države.

Iz te inicijative ocenjuju da je cilj prebacivanja krivice na nekog drugog, mame ili posledavce, odlaganje usvajanja izmena i dopuna tog zakona kojim bi se ispravili propusti zbog kojih pojedine trudnice i porodilje imaju veoma niska primanja.

„Najpre je krivicu prebacivao na trudnice i majke koje je pokušao predstaviti kao mafijašice kojima je jedini cilj bio taj da prevare državu dok koriste trudničko, odnosno porodiljsko odsustvo sa posla. Ovih dana odgovornost pokušava da prenese na poslodavce, što je samo još jedan u nizu trikova kako bi se usvajanje izmena i dopuna Zakona odužilo u nedogled“, ocenjeno je u saopštenju.

Poslanica Stranka moderne Srbije Tatjana Macura, koja je i osnivačica inicijative „Mame su Zakon“, navela je u pisanoj izjavi da sigurno postoji i odgovornost poslodavca i da se ona ne može negirati, ali to sigurno nije u meri u kojoj bi se krivica države mogla prebaciti isključivo i samo na njih, bez prethodne analize kako je do određenih okolnosti ili propusta zaista došlo.

Odgovornost za to zašto danas jako veliki broj žena na porodiljskom odsustvu prima od par stotina dinara do par hiljada dinara jeste isključivo na Ministarstvu za rad, odnosno na državi koja je u ovaj zakon utkala odredbe koje dodatno degradiraju ionako degradiran položaj žena u najreproduktivnijem periodu njihovog života“, navela je Macura.

Postoji niz mera koje bi država mogla da učini kako bi motivisala poslodavce u Srbiji da budu bolji nego što jesu, a među kojima Macura ističe smanjenje poreza i doprinosa na zarade zaposlenih.

Isto tako, kako je dodala, poslodavcima bi država mogla da ponudi olakšice u trajanju od oko godinu dana koliko je potrebno da se majka i dete adaptiraju na promenu kroz koju prolaze povratkom majke na posao.

„Želim da vas podsetim da među najspornijim poslodavcima u Srbiji jeste država s obzirom na to da je na snazi zabrana zapošljavanja i da se novozaposlene žene, pa i muškarci, u stvari nalaze u stalnoj neizvesnosti, od ugovora do ugovora. O stranim poslodavcima koje subvencioniše država, a gde naše žene i muškarci rade u okolnostima u kojima su često na granici ropstva, da i ne govorim“, navela je ona.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga